2011. május 30., hétfő

AVOKADÓS TONHALAS ELŐÉTEL

AVOKADÓS TONHALAS ELŐÉTEL
(Antipasto: avocado - tonno - pomodoro)

Nyaron tobbszor elkeszitem ezt az egyszeru eloetelt, vagy konnyu vacsorat, aminek a receptjet
egy olasz gasztronomiai ujsagban talaltam sok evvel ezelott.
Piritost szoktam melle adni.




Az avokadot megtisztitjuk, husat kisebb kockara vagjuk, es keves citromlevel meglocsoljuk.
A tonhalkonzervet lecsopogtetjuk az olajtol, ha kell, villaval kisse osszetorjuk.
A paradicsomok hejat lehuzzuk, es kisebb kockara vagjuk.

Egy kisebb aluminium vagy uveg forma aljara rakunk a paradicsom kockakbol,
aztan a tonhalbol, valamint az avokadobol.

Tanyerra boritjuk, salataval, illetve piritossal talaljuk. Citromkarikaval lehet disziteni.

RISOTTO VARGÁNYA GOMBÁVAL

RISOTTO VARGÁNYA GOMBÁVAL
(Risotto ai funghi porcini)

Hozzavalok: (2-3 szemelyre)

20 dkg varganya gomba
20 dkg risotto rizs
1 liter forro husleves (leveskockabol is keszulhet)
vaj, 1-2 ujhagyma, petrezselyemzold



Egy edenyben felmeligitem a vajat, es atfuttatom rajta az aprora vagott hagymat.
Hozzaadom a tisztitott es kis kockara vagott gombat, hirtelen atforgatom, es 1 perc
mulva hozzaadom a rizst, amit kb. 3 percig forgatva piritok.
Ekkor egy merokanalnyi forro huslevessel felontom, es fozom.
Ha a leve elfone, keves huslevest adok folyamatosan hozza.
Amikor a rizs puha, es kremes, akkor ujabb kis darab vajjal elkeverem a
risottot, es konyharuhaval letakarom. Kb. 10 percig allni hagyom.
Talalaskor petrezselyemzolddel, illetve reszelt Parmezansajttal megszorom.

CSIRKECOMB KAPROS-JUHTÚRÓS TÖLTELÉKKEL

CSIRKECOMB KAPROS-JUHTÚRÓS TÖLTELÉKKEL



A kicsontozott csirkecombokat (vagy barmilyen mas szeletelt hust, pl. pulykamell)
sozzuk es borsozzuk, es az alabbi kremmel kenjuk meg:

- Egy kis csomag juhturot elkeverunk keves jokhagymakremmel, vagott kaporral, keves lagy vajjal,
valamint ha kell, kiskanal tejfellel.

Osszegongyoljuk, fogpiszkaloval osszetuzzuk, es kivajazott jenai talba rakjuk.
200 fokos sutoben kb. 40 perc alatt keszre sutjuk.

Barmilyen koret illik hozza.
(en egy fott tojas sargajat is morzsoltam a toltelekre, es snidlinget tettem bele)



CITROMOS HAL PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS KRUMPLIPÜRÉVEL

CITROMOS HAL PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS KRUMPLIPÜRÉVEL



Hozzavalok:

4 szelet tengeri halfile
kesz burgonyapure
1 porehagyma
1 citrom

Elokeszitunk 2 teflon serpenyot.
Az egyikben kis darab vajat melegitunk, es a karikara vagott citrombol 3 karikat
mindket oldalan enyhen atsutunk. Kivesszuk. Ebben a citromos vajban sutjuk at
hirtelen a leitatott, enyhen sozott es borsozott, lisztben megforgatott tengeri
halfilet. Kivesszuk.
A masik serpenyoben keves vajon atfuttatjuk enyhen a karikara vagott porehagymat.
Egy kivajazott jenai tal kozepere helyezzuk a halszeleteket, kore habzsakkal a
krumplipuret nyomjuk, es a porehagyma karikakat. Citromkarikat teszunk a tetejere,
es forro sutoben atsutjuk.



NYÁRI CSIRKEFASIRT

NYÁRI CSIRKEFASIRT



Hozzavalok:

Daralt csirkemellbol fasirtmassza
egy kis doboz koktelparadicsom
1 mozzarella
friss bazsalikom

A csirke fasirtmasszabol lapos pogacsakat formazok, es a kozepebe melyedest
formalok az ujjammal.
Vagott mozzarellat, es kettevagott koktelparadicsomot teszek a melyedesbe,
friss bazsalikomlevellel fuszerezem.
Kivajazott jenai talba rakom, kore is teszek a paradicsombol es a fuszerbol.
200 fokos sutoben kb. 20-25 perc alatt atsutom.


ASZALT SZILVÁS MÁJAS SALÁTA

ASZALT SZILVÁS MÁJAS SALÁTA
(Insalata con fegato di pollo, prugne secche e bacon)



Hozzavalok:

Kb. 20 dkg friss csirkemaj
nehany darab aszaltszilva
vekony csikokra szelt bacon szalonna (nekem pacolt sonka volt itthon)
bors, majoranna
vegyes friss zold salata
1 sargarepa "gyufaszalra vagva"
kis darab kaliforniai paprika aprora vagva


A majakat borsozzuk es majorannaval megszorjuk.
Belegongyoljuk 1-1 aszalt szilvaba es bacon szalonnaba.
Sutopapirral kibelelt jenai talba helyezzuk, es 200 fokos sutoben kb. 25 perc
alatt megsutjuk, 1x megforgatva.

Kozben aprora vagjuk a friss zold salatat, es talra helyezzuk.
Rahelyezzuk a sult csirkemajakat, gyufaszalra vagott sargarepaval, illetve
aprorva vagott paprikaval diszitjuk.
Mustaros, olivaolajos, citromos viagrettel leontjuk.



TENGERI HALLEVES - /BRODETTO DI PESCE/

TENGERI HALLEVES (vegyes TENGERI  halbol) - /BRODETTO DI PESCE/

Ez a recept a kedvencem.
Valahol a multhoz fuz.... aposomhoz, anyosomhoz......
Mivel tengerparton elunk, es Ember 20 evig kemenyen huzta a matrozok eletet, valamint a
draga aposomnak is volt egy  hajoja..... a hal nalunk soha nem hianyzott a konyhabol.
Fel ora alatt keszen van, es a VILAG finomabb KAJAJA.



Hozzavalok:

1.5 -2 kg. tengeri vegyes hal (legyen benne nehany tintahal) - megtisztitva
olivaolaj, hagyma
1/2 piros es 1/2 zold kaliforniai paprika
feherbor, 2 egesz paradicsom
petrezselyemzold, so

Egy nagy edenyben 3-4 kanal olivaolajon megfuttatom az aprora vagott hagymat.
A nagy kockara vagott tintahalat rateszem, es atsutom kb. 3 perc alatt.
Hozzaadom a vekony csikokra vagott 2 szinu paprikat, es feherborral felontom.
Enyhen sozom, es addig fozom, amig a tintahal felig puha nem lesz.
________________

Ekkor beleteszem a kis kockara vagott paradicsomot.
Kb. 15 percig fozom, es ovatosan beleteszem a megtisztitott vegyes tengeri
halakat. 1 perc utan ovatosan atforgatom oket, es tovabbi 1 percig fozom.
Megkeverni NEM SZABAD, csak ovatosan razogatni.
A gazt lezarom, es boven megszorom vagott zold petrezselyemmel.


2011. május 26., csütörtök

KAROTTASÖBERLI (Levesbetét)

KAROTTASÖBERLI   (Levesbetét)
(Sformato di carote per il brodo)


Ezt a receptet sok-sok evvel ezelott egy MESTER KUKTA receptujsagban talaltam.
Nagyon finom husleves betet.



Hozzavalok: (4-6 szemelyre)

30 dkg sargarepa (karotta)
csipet so, es bors, szerecsendio
4 dkg kezmeleg vaj
2 tojas
3 dkg liszt

1 liter kesz Husleves

1. A sargarepat megtisztitjuk, es kis kockara vagjuk.
    Forrasban levo sos vizben blansirozzuk; majd leszurjuk.
2. A sutot 200 fokra bemelegitjuk.
3. A tojasok sargajat es feherjet szetvalasztjuk.
4. A vajat habosra keverjuk a csipet soval, es egymas utan hozzaadjuk a tojassargakat.
    Majd ujra habosra keverjuk.
    A tojasfeherjeket habosra verjuk, es hozzaadjuk a vajas masszahoz.
    Hozzaadjuk a lisztet, majd ovatosan belekeverjuk a karotta kockakat. Borsozzuk.
    Szerecsendioval izesitjuk.
5. A masszat kis formaju vajazott, zzemlemorzsaval meghintett formaba ontjuk, es a
    sutoben aranysargara atsutjuk kb. 20 perc alatt.
6. Meg forron kiboritjuk a formabol, es hagyjuk egy kicsit hulni.
    Kockara vagy teglalapokra vagjuk, ezutan levesbetetkent a forro levesbe tesszuk.
    Talalas elott a levest megszorjuk vagott snidlinggel.



2011. május 25., szerda

TOJÁSOS SPAGETTI ÖRDÖGHALLAL ÉS FÜSTÖLT SCAMORZA-VAL

TOJÁSOS SPAGETTI ÖRDÖGHALLAL ÉS FÜSTÖLT SCAMORZA-VAL
(Spaghetti alla chitarra con scorfano e scamorza affumicata, pomodorini)

Ezt a receptet tobbszor megfoztem, es az egyik legfinomabb es bevalt receptem.
Az olasz "Gambero rosso" fozos csatornan lattam.
Nehez volt elkepzelni, hogy hogyan illik a halhoz a fustolt sajt........ garantalom:
ILLIK!!!!





Hozzavalok:


30 dkg tojasos spagetti
egy fel ordoghal szelet (szalkamentes)
kb. 10-15 szem koktelparadicsom
egy darab fustolt sajt
olivaolaj, so, vagott petrezselyemzold, 2 gerezd fokhagyma

Egy serpenyoben 2-3 kanal olivaolajon megfuttatom az aprora vagott fokhagymat.
A kis kockara vagott halat hozzaadom, es atpiritom rajta.
Hozzateszem a felbe, vagy negyedekbe vagott koktelparadicsomot, enyhen sozom,
es lefedve kb. 7-8 percig fozom.
Ha kell, keves szaraz feherbort adok hozza.
A sajt felet belereszelem, es keszen vagyok az illatos szosszal.

A tesztat kifozom, leszurom, es a serpenyobe ontom.
Atforgatom a szosszal, es talalasnal ujabb fustolt sajtot reszelek ra, valamint
megszorom friss vagott petrezselyemzolddel.



SERPENYŐS SÁFRÁNYOS ÚJKRUMPLI ZSENGE BABBAL

SERPENYŐS SÁFRÁNYOS ÚJKRUMPLI ZSENGE BABBAL

Napok ota ujkrumplit fozok masodik fogasnak. Nem tudom/tudjuk megunni :-)
A multkor pfefferonival foztem serpenyoben, most zsenge zoldbabbal.
Ha van "cukorborso", akkor  ez most legyen "cukorbab" :-) Miert is ne?
Vagy talan en tevedek, es effektiven letezik??? :-)



Egy nagy serpenyoben 2 kanal olivaolajat melegitek.
Beleteszem a tisztitott, mosott (esetleg kettevagott) ujkrumplit, es atforgatom a forro
olajon.
Keves vizzel felontom, sozom es borsozom, es kb. 15 percig lefedve parolom.
Mikor a burgonya kezd puhulni, - hozzaadom a darabokra vagott zsenge babot.

Friss zsazsat es turbolyat aprora vagok, es ezzel fuszerezem. Csipet safranyt adok hozza.
Ujra lefedem, es kb. 15-20 percig fozom.

Zsirjara sutom, lefedem, allni hagyom. Talalom.






2011. május 23., hétfő

VÉKONY MARHASZELETBE GÖNGYÖLT ZÖLDSÉGEK

Nyar van. Igazi meleg nyar.

Senkinek nincs kedve enni, foleg..... nehez eteleket.

Ilyenkor jonnek a salatak....... meg a konnyebb etelek.

Akkor jojjon az en konnyu nyari etelem:

VÉKONY MARHASZELETBE GÖNGYÖLT ZÖLDSÉGEK

Hozzavalok (4 szemelyre):

10 szelet hajszalvekonyra vagott friss marhabelszin
2 db sargarepa
2 db kisebb friss uborka
4 fott, tisztitott tojas
2 db friss paradicsom
1 kanal mustar, so, bors, olivaolaj, vagott snidling, keves citromle



1. Megtisztitom es pucolom az uborkakat, es a sargarepakat.
Hosszu, vekony csikokra vagom.

2. A hajszalvekonyra vagott marhahusba belegongyolom a vegyes
vagott uborka-sargarepa csikokat, egy tanyerra rendezem.
__________________________________________________________________

A kemeny tojasokat lereszelem, (1 db marad a martashoz)  es a paradicsomot apro kockara vagom.

A reszelt kemeny tojasokkal diszitem a hustekercseket, kockara vagott
paradicsomot es friss salatat rakott koritesnek.
__________________________________________________________________
Az alabbi szosszal ontom le:

1 reszelt fott tojast elkeverek 1 evokanal mustarral, soval, borssal, citromlevel, keves
olivaolajjal. Keves snidlinget aprora vagok, es a martashoz keverem.









Balzsamecettel meg lehet locsolni.........

KOLBÁSZOS TÉSZTA DISZNÓBABBAL

Ma valami egyszerut szerettem volna fozni.
Na, szoval a FAVE, (disznobab) szezonja most van, es az olasz finom
kolbasszal, osszejott egy finom teszta......


Az otletet egy olasz blog adta:

http://pensieriepasticci.blogspot.com/2010/10/bucatini-salsiccia-fave-e-pecorino.html

Hozzavalok:

2 db friss kolbasz (kicsik)
kb. 15 dkg FAVA (disznobab)
20 dkg szabadon valasztott teszta
so, bors, olivaolaj, 1 kanal liszt, reszelt Parmezansajt




Egy serpenyoben keves olivaolajat melegitek, es a felvagott kolbaszt atsutom rajta.
Sozom, es borsozom, keves feherborral felontom.
Hozzaadom a FAVA-t (disznobabot), meghintem 1 kanal liszttel, es fel pohar vizzel felontom.

Kb. 15 percig fozom.
A kivalasztott tesztat sos forro vizben kifozom, leszurom, es a kolbaszos serpenyobe ontom.
Par percig atfozom-piritom, es Parmezannal meghintem.
Azonnal talalom.




2011. május 20., péntek

CURRY-S CSIRKEMELL

CURRY-S CSIRKEMELL

Hozzavalok:

5 vastag szelet csirkemell kockara vagva, 1-2 ujhagyma, 1/2 reszelt alma, olivaolaj, fozotejszin, 1 evokanal curry
1 kanal finomliszt.


Egy nagy serpenyoben megmelegitem az olivaolajat, es a vagott ujhagymat megfuttatom rajta.
A nagy kockara vagott csirmelellet lisztben megforgatom, majd beleteszem a serpenyobe.
Atsutom minden oldalan, jol megforgatom.

Beleteszem a fel reszelt almat, hozzaadom az 1 kanal curry-t, es keves vizzel felontve kb. 20 percig lefedve parolom. Ekkor hozzaadom a fozotejszint, es ujabb 5-10 percig fozom.
Letakarva allni hagyom, piritott szezammaggal megszorom.



UJKRUMPLI ES PFEFFERONI SERPENYŐBEN

UJKRUMPLI ES PFEFFERONI SERPENYŐBEN

Hozzavalok:

3 marek ujkrumpli
10 db pfefferoni (vekony zold paprika)
1 csapott kanal oregano
1 kiskanal citromle, so, bors, olivaolaj,
1 kanal piritott szezammag

Egy nagy serpenyoben 2 kanal olivaolajat melegitek.
Beleteszem a tisztitott, mosott (esetleg kettevagott) ujkrumplit, es atforgatom a forro
olajon.
Keves vizzel felontom, sozom es borsozom, es kb. 15 percig lefedve parolom.
Mikor a burgonya kezd puhulni, - hozzaadom a kicsumazott pfefferoni paprikat.
Ujra lefedem, es kb. 15-20 percig fozom.

Kozben bo oreganoval megszorom, es keves citromle csavarok ra.

Amikor a zoldsegek megpuhultak, zsirjara sutom - es piritott szezammaggal
megszorom.






Curry-s csirkevel talalom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!