Ezt a receptet a FAKANAL oldalarol vettem, es kinyomtattam evekkel ezelott.
A lencset szeretjuk. Csinaltam mar Frankfurti lencselevest is, virslivel, zoldsegesen,
az is nagyon finom.
Ez egy kolbaszos valtozat. Evek ota fozom, es jo!!!!!!!!!!!!!!!! Nagyon jo!
Hozzavalok:
20 dkg lencse
20 dkg fustolt kolbasz (NALAM paprikas kolbasz)
2 db nagy burgonya
1 evokanal liszt, 1 fej voroshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 baberlevel, ecet, olaj, cukor, bors
ELKESZITES:
A lencset megmossuk, majd kuktaba tesszuk, felontjuk vizzel, baberlevelet adunk
hozza, 25 percig fozzuk, majd levesszuk a tuzrol.
Amikor a kukta kisse lehult, kinyitjuk, es a leveshez adjuk a felkarikazott kolbaszt,
a kockara vagott burgonyat, es izles szerint sozzuk, borsozzuk.
A kuktat visszatesszuk a tuzre, (de mar fedo nelkul), es a levest felforraljuk.
Egy serpenyoben, keves olajban megpiritunk 1 teaskanal cukrot, beletesszuk a
finomra vagott hagymat, a zuzott fokhagymat, megszorjuk liszttel, es egeszen barna
rantast keszitunk.
Amikor a burgonya is megfott, rantassal besuritjuk, es osszeforraljuk.
Kozben izles szerint ecettel, cukorral es soval adjuk meg a vegso izet.
A levest izles szerint tejfollel es puha kenyerrel kinaljuk.
2011. június 24., péntek
2011. június 23., csütörtök
SÜLTKRUMPLI SALÁTA (Újkrumpliból)
SÜLTKRUMPLI SALÁTA (Újkrumpliból)
SULTKRUMPLI SALATA
SULTKRUMPLI SALATA
(RECEPT: KONYHA MAGAZIN 2002. junius) - alapjan
1. A sutot 200 fokra elomelegitjuk.
1 kg ujkrumplit megmosunk, es 2 evokanal olivaolajban megforgatva es kis
tepsiben 1x-2x razogatva 15-20 perc alatt aranyszinure sutjuk.
2. 1 db lehejazott, es vekony karikakra vagott lilahagymabol, egy mareknyi
fekete olivabogyobol, csipet kapribogyobol, 7-8 szem apro koktelparadicsombol,
2 evokanal olivaolajjal, es keves balzsamecettel, csipet soval ontetet keszitunk.
3. A sult krumplit meg melegen beleforgatjuk.
4. Tetejet megszorjuk frissen orolt borssal es langyosan, illetve hidegen talaljuk.
KUKORICÁS CSIRKEFASIRT 3 FÉLE MÁRTOGATÓVAL
Kb. 40 dkg daralt csirkemellbol fasirtot keszitek a hagyomanyos modon (so, bors,
tejben aztatott es kifacsart zsemle, 1 egesz tojas, keves olajon futtatott hagyma),
annyi kulonbseggel, hogy 1 kis doboz 15 dkg-os lecsepegtetett kukorica konzervet
adok hozza.
Dionyi gomboket formalok, lisztben megforgatom, es forro olajban lassan kisutom.
Elkeszitem a szoszokat:
1. MAZSOLAVAL ES PAPRIKAVAL
- 1 piros kaliforniai paprikat kockara vagok. 2 evokanal olivaolajon + 1 gerezd aprora
vagott fokhagymaval a paprikakockakat piritom par percig, korty vizzel es csipet soval
kb. 15 percig fozom. Ekkor turmixolom, pici balzsamecettel izesitem, es keves mazsolat
adok hozza.
2. UBORKAS - JOGHURTOS
1/2 kigyouborkat megmosok, es hejaval egyutt durva foku reszelon lereszelek.
2-3 kanal natur joghurttal, pici soval es borssal elkeverem, aki szereti, adhat hozza 1
gerezd aprora vagott fokhagymat, illetve vagott friss petrezselymet.
3. SAFRANYOS - RUKOLAS
Kis darab vajat melegitek egy serpenyoben, 1 kanal lisztet atpiritok rajta, es felontom
fel pohar hideg tejjel. Lassan melegitve besuritem, enyhen sozom, es borsozom, keves
reszelt szerecsendioval izesitem (curry is lehet), es elkeverem csipet safrannyal.
Nehany szal rukolat csikokra vagok, es elkeverem a martasban. Sozom, borsozom.
GARGANELLI - BACONOS CUKKINIS RAGUVAL
GARGANELLI - BACONOS CUKKINIS RAGUVAL
Egy serpenyoben keves vajon aprora vagott ujhagymat es (kb. 1 marek) bacon husos
szalonnat futtatok, es azonnal hozzaadok 2 cukkini vekonyra szelt hejat.
Nehany percig piritom.
Korty meleg vizzel felontom, gyengen sozom, es kb. 10 percig fozom.
Ekkor beleteszek kb. 7-8 db tisztitott cukkini viragot, es tovabbi 1 percig fozom.
A garganelli tojasos tesztat kifozom, leszurom, a serpenyobe ontom, es atpiritom a
raguval.
FÜSTÖLT LAZAC ÉS SCAMORZA ZÖLDALMÁVAL ÉS ÚJHAGYMÁVAL
FÜSTÖLT LAZAC ÉS SCAMORZA ZÖLDALMÁVAL ÉS ÚJHAGYMÁVAL
Hozzavalok 4 szemelyre:
12 dkg hajszalvekony fustolt lazac
12 dkg hajszalvekony fustolt scamorza (erlelt mozzarella)
1 zoldalma
1 kanal citromle, 1 kis ujhagyma, 2-3 kanal balzsamecet,
2 kanal olivaolaj, keves so, friss kakukkfu
A lazac es scamorza szeleteket egy tanyeron elrendezem.
A zoldalamat megmosom, es kis kockara vagom - azonnal citromlevet
csavarok ra, es elkeverem.
Az ujhagymat vekony szeletekre vagom.
Az almakockakat es az ujhagymat elrendezem a kikeszitett tanyeron,
enyhen sozom, es keves olivaolajjal megontozom.
VENDÉGEK - MENÜ
Ma ebed vendegeink voltak - a ferjem baratja + a dietologus orvos felesege.
Mar voltak nalunk - ugyhogy nyugodt voltam, biztosan izlett az akkori ebed.
Most konnyebbet keszitettem. Alljanak itt a fotok .... aztan majd irom a recepteket.
Előétel:
Mar voltak nalunk - ugyhogy nyugodt voltam, biztosan izlett az akkori ebed.
Most konnyebbet keszitettem. Alljanak itt a fotok .... aztan majd irom a recepteket.
Előétel:
FÜSTÖLT LAZAC ES SCAMORZA ZÖLDALMÁVAL ÉS ÚJHAGYMÁVAl
Főétel:
GARGANELLI - BACONOS CUKKINIS RAGUVAL
Második fogás:
2011. június 21., kedd
TOJÁSOS LECSÓ
Az egyik legjobb kaja nyaron!! Es most, hogy a Lidl-ben tudok venni magyar paprikat,
egyre tobbet elkeszitem, hiszen itt Olaszorszagban idaig a kaliforniai paprikan kivul nem
volt mas valasztek.
Az olasz lecso is finom (peperonata), de a magyar paprikanak mas ize van, konnyebb
es illatosabb.
7-8 db paprikat megtisztitok, es karikakra, csikokra vagom.
4-5 db erett paradicsomot kockara vagok.
Egy nagy voroshagymat aprora vagok, es keves olajon megfuttatom.
Radobom a paprikat, atforgatom, majd a paradicsomot, es lefedem, kb 10
percig fozom, amig osszeesik.
Ekkor sozom es borsozom, majd ujabb 10 percig fozom.
Kozben felverek 4 tojast, vagok bele petrezselyemzoldet, es a fovo
lecsoba ontom, 1-2 perc alatt ovatosan kevergetve atsutom.
egyre tobbet elkeszitem, hiszen itt Olaszorszagban idaig a kaliforniai paprikan kivul nem
volt mas valasztek.
Az olasz lecso is finom (peperonata), de a magyar paprikanak mas ize van, konnyebb
es illatosabb.
7-8 db paprikat megtisztitok, es karikakra, csikokra vagom.
4-5 db erett paradicsomot kockara vagok.
Egy nagy voroshagymat aprora vagok, es keves olajon megfuttatom.
Radobom a paprikat, atforgatom, majd a paradicsomot, es lefedem, kb 10
percig fozom, amig osszeesik.
Ekkor sozom es borsozom, majd ujabb 10 percig fozom.
Kozben felverek 4 tojast, vagok bele petrezselyemzoldet, es a fovo
lecsoba ontom, 1-2 perc alatt ovatosan kevergetve atsutom.
2011. június 19., vasárnap
Ricotta-s ZÖLDSÉGES TORTA
Ricottas-zoldseges torta
/en Radicchio salataval keszitettem es tokviraggal/
Hozzavalok:
25 dkg kesz leveles teszta, 20-25 dkg ricotta (kremes turo), 1 kis kockara vagott mozzarella, 20-25 dkg parolt zoldseg (gomba, zoldborso, barmi), 1 marek reszelt Parmezansajt, 2 egesz tojas, so, bors
A turot finomra keverjuk a 2 tojassal, sozzuk, borsozzuk. Hozzakeverjuk a mozzarellat, a reszelt sajtot es ovatosan a parolt zoldseget.
A leveles tesztat egy tortaformaba tesszuk (maradjon kis pereme!) Beleontjuk a turos-zoldseges masszat, es a leveles teszta szeleit lehajtogatjuk.
180 fokon megsutjuk kb. 30 perc alatt.
/en Radicchio salataval keszitettem es tokviraggal/
Hozzavalok:
25 dkg kesz leveles teszta, 20-25 dkg ricotta (kremes turo), 1 kis kockara vagott mozzarella, 20-25 dkg parolt zoldseg (gomba, zoldborso, barmi), 1 marek reszelt Parmezansajt, 2 egesz tojas, so, bors
A turot finomra keverjuk a 2 tojassal, sozzuk, borsozzuk. Hozzakeverjuk a mozzarellat, a reszelt sajtot es ovatosan a parolt zoldseget.
A leveles tesztat egy tortaformaba tesszuk (maradjon kis pereme!) Beleontjuk a turos-zoldseges masszat, es a leveles teszta szeleit lehajtogatjuk.
180 fokon megsutjuk kb. 30 perc alatt.
Cipóban sült sertéscsülök
Cipóban sült sertéscsülök
1 db 800-900 grammos füstölt sertéscsülök, 3 kemény tojás,mustár 1 tojássárgája.
A cipótésztához:
500 gr. liszt, 20 gr. élesztő, só, 1 dl tej, 1 kockacukor.
A füstölt sertéscsülköt langyos vízben megmossuk, és bő vízben puhára főzzük, majd még melegen kicsontozzuk és a csontok helyére bedugdossuk a keménytojásokat.
Miközben a csülök fő, kelt tésztát készítünk:
Langyos tehben megfuttatjuk az élesztőt, egy tálban kidolgozzuk a lisztet az élesztővel - robotgéppel percek alatt megvan - a tál alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, a tetejét is megszórjuk liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre nyújtjuk, és a közepére helyezzük a kihűlt, levétől jól lecsurgatott, tojással töltött seréscsülköt, melynek tetejét jól megkenjük csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a tésztát, és további fél órát pihentetjük.Utána előmelegített sütőben pirosra sütjük.Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával.
TÖLTÖTT CSIRKECOMBOK
4 egesz csirkecombhoz: (amit kicsit besozok es allni hagyok):
4 db fott tojas, 1 kis szelet tejbe aztatott kenyer, kozepes voroshagyma, csokor petrezselzemzold, so, bors, 1 nyers tojas
A comb boret teljes hosszaban fellazitom, hogy minel tobb toltelek ferjen ala. Keves olajon az aprora vagott hagymat uvegesre parolom, majd hozzaadom az aprora vagott petrezselyemzoldet. Ezt csak megfuttatom 1 percig, es hulni hagyom. A fott tojas sargajat a kicsavart kenyerrel, soval, borssal, az osszevagdalt tojasfeherjekkel es az egesz nyers tojassal eldolgozom. Az elore besozott csirkecombokat megtoltom a toltelekkel, a nyilasokat hustuvel korbetuzom. A tepsibe keves olajat ontok, amit megforrositok, es a combokat hirtelen atforgatom rajta csak feheredesig. Majd keves vizet alaontve a tepsit befoliazva forro sutoben megsutom. A foliat leveve rola megpiritom.
TENGERI HALFILE BURGONYAPUREVEL SUTVE
Ezt a receptet sokx elkeszitettem, most a leforditott valtozatot teszem fel, hogy
meglegyen a blogomon......
TENGERI HALFILE BURGONYAPUREVEL SUTVE
A tengeri halfileket sozzuk, borsozzuk, es sutopapirral belelt-olajozott tepsibe fektetjuk. 8 percre forro sutobe toljuk.
Krumplipuret keszitunk. A halat kivesszuk a sutobol, es a krumplipurebol rakunk a halszeletek kozepere egy csikban. 1-2 tojassargat felverunk, megkenjuk vele a krumplipure tetejet, a visszamaradt tojassargakat keves tejszinnel higitjuk, es a halakat is atkenjuk. Tovabbi 15 percre visszatoljuk a sutobe.
Citrom gerezdekkel es petrezselyemzolddel talaljuk.
meglegyen a blogomon......
TENGERI HALFILE BURGONYAPUREVEL SUTVE
A tengeri halfileket sozzuk, borsozzuk, es sutopapirral belelt-olajozott tepsibe fektetjuk. 8 percre forro sutobe toljuk.
Krumplipuret keszitunk. A halat kivesszuk a sutobol, es a krumplipurebol rakunk a halszeletek kozepere egy csikban. 1-2 tojassargat felverunk, megkenjuk vele a krumplipure tetejet, a visszamaradt tojassargakat keves tejszinnel higitjuk, es a halakat is atkenjuk. Tovabbi 15 percre visszatoljuk a sutobe.
Citrom gerezdekkel es petrezselyemzolddel talaljuk.
2011. június 16., csütörtök
2 SALÁTA (TÉSZTA ÉS ZÖLDBAB)
Ma 2 fele salatat keszitettem a nagy melegre tekintettel:
1. "Tengeresz" teszta-salata grillezett cukkinivel
2. Zoldbab kapribogyos tonhalmartassal
________________________________________________________
1. A tengeresz teszta-salatahoz:
3 marek fekete kagylot fokhagymas vajon megfuttattam. 2 marek fozott tisztitott
rakot hozzaadtam. Felretettem.
2 szelet kardhalat (vagy mas tengeri halfilet) keves olivaolajon meg-grilleztem, darabokra
vagtam.
A csavart tesztat kifoztem, leszurtem, es hozzakevertem a 3 fele tengeri halat.
2 db cukkinit vekonyra felvagam, es megrilleztem, azt is a teszta-salatahoz adtam.
Felvagott friss petrezselyemmel es 6 db felbevagott koktelparadicsommal izesitettem.
Adtam hozza par csepp olivaolajat. Enyhen borsoztam es soztam.
ZOLDBAB KAPRIBOGYOS TONHALMARTASSAL
(recept: KONYHA MAGAZIN 2002. julius) - alapjan
Hozzavalok:
50 dkg gyenge francia zoldbab
2 erett friss paradicsom
2 szal ujhagyma
10 dkg olajos tonhal konzerv
1 tojassargaja
1 evokanal friss citromle, olivaolaj,
1 evokanal capribogyo
10 szem fekete olivabogyo
2 evokanal tejszin
A zoldbabot forro sos vizben roppanosra fozzuk, leszurjuk, es 2 percre jeges
vizbe tesszuk, hogy a szinet megorizze.
A paradicsomokat vekony szeletekre vagjuk, es a tanyeron elrendezzuk.
Az ujhagymat is felvagjuk, es a paradicsomra helyezzuk.
A kifott zoldbabot a tanyerra tesszuk a hagymas paradicsom melle, megontozzuk
a martassal, es a fekete olivabogyoval diszitjuk.
Martas:
Egy edenybe tesszuk a villaval osszetort tonhalkonzervet, a tojassargat es a citromlevet.
Hozzaadjuk a tejszint, enyhen sozzuk es borsozzuk, es botmixerrel puresitjuk.
Belekeverjuk a kapribogyot. Keves olivaolajjal elkeverjuk.
(Kira: en egy fel szelet puha kenyer belet adtam hozza)
1. "Tengeresz" teszta-salata grillezett cukkinivel
2. Zoldbab kapribogyos tonhalmartassal
________________________________________________________
1. A tengeresz teszta-salatahoz:
3 marek fekete kagylot fokhagymas vajon megfuttattam. 2 marek fozott tisztitott
rakot hozzaadtam. Felretettem.
2 szelet kardhalat (vagy mas tengeri halfilet) keves olivaolajon meg-grilleztem, darabokra
vagtam.
A csavart tesztat kifoztem, leszurtem, es hozzakevertem a 3 fele tengeri halat.
2 db cukkinit vekonyra felvagam, es megrilleztem, azt is a teszta-salatahoz adtam.
Felvagott friss petrezselyemmel es 6 db felbevagott koktelparadicsommal izesitettem.
Adtam hozza par csepp olivaolajat. Enyhen borsoztam es soztam.
ZOLDBAB KAPRIBOGYOS TONHALMARTASSAL
(recept: KONYHA MAGAZIN 2002. julius) - alapjan
Hozzavalok:
50 dkg gyenge francia zoldbab
2 erett friss paradicsom
2 szal ujhagyma
10 dkg olajos tonhal konzerv
1 tojassargaja
1 evokanal friss citromle, olivaolaj,
1 evokanal capribogyo
10 szem fekete olivabogyo
2 evokanal tejszin
A zoldbabot forro sos vizben roppanosra fozzuk, leszurjuk, es 2 percre jeges
vizbe tesszuk, hogy a szinet megorizze.
A paradicsomokat vekony szeletekre vagjuk, es a tanyeron elrendezzuk.
Az ujhagymat is felvagjuk, es a paradicsomra helyezzuk.
A kifott zoldbabot a tanyerra tesszuk a hagymas paradicsom melle, megontozzuk
a martassal, es a fekete olivabogyoval diszitjuk.
Martas:
Egy edenybe tesszuk a villaval osszetort tonhalkonzervet, a tojassargat es a citromlevet.
Hozzaadjuk a tejszint, enyhen sozzuk es borsozzuk, es botmixerrel puresitjuk.
Belekeverjuk a kapribogyot. Keves olivaolajjal elkeverjuk.
(Kira: en egy fel szelet puha kenyer belet adtam hozza)
2011. június 15., szerda
MEZZE MANICHE CON TOTANI
Tintahalas - koktélparadicsomos mezze maniche tészta
Ha oromet akarok okozni a csaladomnak : halat + tesztat fozok.
(egy "spagetti-zabalo" csaladban .... :-)
Keves olivaolajon egy serpenyoben megfuttatom az aprora vagott hagymat +
aprora vagott fokhagymat.
Hozzaadom a sozott heringet, villaval szetnyomkodom, es 1 percig piritom.
Rateszem a tisztitott es nagyobb darabokra vagott tintahalat, es keves feherborral
felontve kb, 20 percig fedo alatt parolom, kozben sozom es borsozom.
Ha kell, meg keves vizzel potolom.
A koktelparadicsomokat felbe, vagy 4-be vagom, hozzaadom a sugo-hoz,
es tovabbi 10 percig fozom.
A forro sos vizben kifozott, leszurt tesztat hozzaadom, es par percig a serpenyoben
atsutom, forgatom.
Talalaskor boven megszorom aprora vagott friss zold petrezselyemmel.
Ha oromet akarok okozni a csaladomnak : halat + tesztat fozok.
(egy "spagetti-zabalo" csaladban .... :-)
Hozzavalok:
4 totani (tintahal fele)
10 db koktelparadicsom
3-4 kanal olivaolaj, kis darab hagyma, 2 gerezd fokhagyma
so, bors, 2 pici sozott hering, petrezselyemzold
(kis darab eros paprika), fel pohar szaraz feherbor
Teszta: mezze maniche
Keves olivaolajon egy serpenyoben megfuttatom az aprora vagott hagymat +
aprora vagott fokhagymat.
Hozzaadom a sozott heringet, villaval szetnyomkodom, es 1 percig piritom.
Rateszem a tisztitott es nagyobb darabokra vagott tintahalat, es keves feherborral
felontve kb, 20 percig fedo alatt parolom, kozben sozom es borsozom.
Ha kell, meg keves vizzel potolom.
A koktelparadicsomokat felbe, vagy 4-be vagom, hozzaadom a sugo-hoz,
es tovabbi 10 percig fozom.
A forro sos vizben kifozott, leszurt tesztat hozzaadom, es par percig a serpenyoben
atsutom, forgatom.
Talalaskor boven megszorom aprora vagott friss zold petrezselyemmel.
2011. június 14., kedd
GYÜMÖLCS CENTRIFUGA
Szoval....... nem is tudom, hogy miert vartam eddig RAD!!!! :-)
TEGNAP MEGLATTALAK..... ES BELED SZERETTEM!!!
- Most 1000-el keresgetek az interneten, hogy milyen finomsagokat tudunk mi egyutt
osszehozni....... mar vannak otleteim..... nem is tudtam, hogy spenot, es cekla, valamint
mas friss zoldsegekbol is lehet energia italokat osszehozni.
Azert a "ROSTOK" megmaradnak az etrendunkben - hiszen nagyon fontosak.
A centrifuga csak a reggeli energia ital lesz..... a tobbi marad, ebed-vacsora - rostban
gazdag foetel.
Addig nehany blog es link olasz nyelven:
http://www.lacentrifuga.it/page/2/
http://viaggiarecomemangiare.blogspot.com/2008/07/centrifughe-efughevoi-intanto.html
http://www.veganblog.it/2011/04/15/centrifuga-di-braccio-di-ferro/
TEGNAP MEGLATTALAK..... ES BELED SZERETTEM!!!
- Most 1000-el keresgetek az interneten, hogy milyen finomsagokat tudunk mi egyutt
osszehozni....... mar vannak otleteim..... nem is tudtam, hogy spenot, es cekla, valamint
mas friss zoldsegekbol is lehet energia italokat osszehozni.
Azert a "ROSTOK" megmaradnak az etrendunkben - hiszen nagyon fontosak.
A centrifuga csak a reggeli energia ital lesz..... a tobbi marad, ebed-vacsora - rostban
gazdag foetel.
Addig nehany blog es link olasz nyelven:
http://www.lacentrifuga.it/page/2/
http://viaggiarecomemangiare.blogspot.com/2008/07/centrifughe-efughevoi-intanto.html
http://www.veganblog.it/2011/04/15/centrifuga-di-braccio-di-ferro/
MUSTÁROS ÚJKRUMLISALÁTA
MUSTÁROS ÚJKRUMLISALÁTA
(Recept: KONYHA MAGAZIN 2002 junius)
1 KG megtisztitott, apro szemu ujkrumplit 1 evokanal olivaolajon
sajat gozeben, fedo alatt megparolunk. (keves viz!)
Amig puhul, elkeszitjuk az ontetet:
2 evokanalnyi dijoni mustart 3 kiskanal balzsamecettel, 4 evokanal
olivaolajjal, csipet soval es borssal simara keverunk.
A krumplit leszurjuk, kihutjuk.
Fel karikara vagott porehagymaval, 2 evokanal kapribogyoval es 4-5 db kis
aprora vagott csemeg uborkaval egyutt a mustaros ontetbe forgatjuk.
Friss kakukkfuvel izesitjuk, diszitjuk.
(Recept: KONYHA MAGAZIN 2002 junius)
1 KG megtisztitott, apro szemu ujkrumplit 1 evokanal olivaolajon
sajat gozeben, fedo alatt megparolunk. (keves viz!)
Amig puhul, elkeszitjuk az ontetet:
2 evokanalnyi dijoni mustart 3 kiskanal balzsamecettel, 4 evokanal
olivaolajjal, csipet soval es borssal simara keverunk.
A krumplit leszurjuk, kihutjuk.
Fel karikara vagott porehagymaval, 2 evokanal kapribogyoval es 4-5 db kis
aprora vagott csemeg uborkaval egyutt a mustaros ontetbe forgatjuk.
Friss kakukkfuvel izesitjuk, diszitjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)