2014. december 25., csütörtök

2014. december 19., péntek

STROZZAPRETI ALL'AMATRICIANA

..... "amatriciana" szosz: keves olivaolajon megfuttatott husos szalonna csikok, paradicsommal 
es csipet eros paprikaval osszefozve..... Ez a  Roma es kornyekerol szarmazo teszta szosz
meghoditotta egesz Olaszorszagot, es a hagyomanyos olasz konyha egyik legegyszerubb,
de egyben leghiresebb receptje.
Az eredeti recept a Lazio megyei Amatrice kisvarosban szuletett, es kizarolag spagetti illik
hozza, ha tartani akarjuk magunkat a hagyomanyhoz. A legkorabbi feljegyzesek megemlitik
paradicsom nelkul, amikoris a hegyeken elo pasztorok szegenyes eledele volt, a piritott 
szalonnaval, spagettivel es reszelt juhsajttal.
A mai vilagban apro valtozasokon ment keresztul, van, aki keves hagymat is ad hozza,
es csipet cukrot, ezzel is szeliditve a paradicsom savas izet. (en igy keszitem)
A spagettit is felvalthatja a "bucatini" (makaroni); de a rovid tesztak - penne, tortiglioni -
is megszokott. Nalam a "strozzapreti" teszta lett a gyoztes :-)
A "strozzapreti" eleg vicces modon "pap-fojtogato" jelentessel bir, es egy sodort, friss
teszta fajta, ami leginkabb Olaszorszag delvideken, foleg Puglia megyeben nagyon
nepszeru.


Hozzavalok: (4 szemelyre)

40 dkg strozzapreti, vagy spagetti
4 dl befozott paradicsom
20 dkg husos szalonna, vagy bacon szalonna
kis darab voroshagyma
fel pohar szaraz feher bor (fakultativ)
olivaolaj, so, csipet cukor


A szalonnat felvagjuk - izles szerint - kis kockakra, vagy vekony csikokra.
Egy serpenyobe 3-4 kanal olivaolajat ontunk, es megfuttatjuk rajta a
szalonnat, hozzaadjuk a finomra vagott hagymat, es meg 1 percig piritjuk.
Ekkor felontjuk a feherborral, es nehany percig paroljuk.
Beleontjuk a paradicsomot, sozzuk, hozzaadjuk a csipet cukrot,
es kb 10-15 perc alatt keszre fozzuk.


A tesztat lobogo sos vizben kifozzuk, leszurjuk, es hozzaontjuk az illatos
paradicsomos szoszhoz. Eros tuzon nehany masodperc alatt  atkeverjuk,
es parmezansajttal megszorva azonnal talaljuk.






2014. december 17., szerda

TONHAL KROKETT FÜRJTOJÁSSAL

/CROCCHETTE CON UOVO DI QUAGLIA/


Hozzavalok: (4 szemelyre)

12 furj-tojas
2 tyuk-tojas
20 dkg tonhal (konzerv - leszurve a levetol, vagy olajtol)
20 dkg fott burgonya
ujhagyma vagy porehagyma
keves citromle, liszt, zsemlemorzsa, csipet szezammag, so


A furjtojasokat 5 perc alatt megfozzuk, megtisztitjuk.

A tonhalat osszeturmixoljuk  keves ujhagymaval (vagy porehagymaval),
es egy uvegtalba tesszuk. A burgonyat osszetorjuk, es a tonhalhoz adjuk.
Csipet soval es keves citromlevel izesitjuk, es jol osszekeverjuk.


A tonhalas masszabol kroketteket formazunk, amelyek kozepebe
egy-egy furjtojast ultetunk.

Lisztbe, felvert tojasba es szezammaggal kevert zsemlemorzsaba forgatjuk,
es forro olajban hirtelen kisutjuk, papirtorolkozore szedjuk.

Melegen vagy langyosan talaljuk, a korete hajszalvekonyra szeletelt
cukkini vagy uborka lehet.