2016. június 21., kedd

RICOTTA POGÁCSÁK KOKTÉLPARADICSOMMAL

/POLPETTE DI RICOTTA CON POMODORINI/

.............. könnyű, nyári, finom. A szardella filé nem hiányozhat belőle !!



Hozzavalok (4 szemelyre) :

30 dkg ricotta
30 dkg koktelparadicsom
7-10 szardella file (novenyi olajban)
1 tojas
10 dkg liszt
5 dkg reszelt parmezansajt
olivaolaj, so, friss bazsalikom


 

A koktelparadicsomot megmossuk, es egy olloval lecsipkedjuk
a szararol.
A szardella fileket leszurjuk az olajtol (az olajat megorizzuk).

A ricotta-hoz adjuk a felvert tojast, 5 dkg lisztet, a reszelt parmezan
sajtot, sozzuk, es osszedolgozzuk egy villa segitsegevel.
Enyhen vizes kezzel pogacsakat formazunk, mindegyik kozepebe
1-1 szardella filet teszunk. A megmaradt lisztben megforgatjuk
a pogacsakat es egy tanyerra rakosgatjuk.


Egy serpenyobe 4-5 kanalnyi olivaolajat hevitunk, es a
ricotta pogacsakat mindket oldalan kb 2-2 percig megsutjuk,
egy itatospapirra szedjuk.
A serpenyobe ontjuk a szardellak felfogott olajat, hozzaadjuk
a koktelparadicsomot, es lassu tuzon meg- megrazogatva 5-6
percig sutjuk., Hozzaadjuk a felretett pogacsakat, es nehany
masodperc alatt keszre sutjuk.
Friss bazsalikommal megszorjuk.


2016. június 20., hétfő

PAPRIKA - PARADICSOM GRATIN

/GRATIN DI FRIARELLI E DATTERINI/

......... ez lenne a csunya de finom etelek egyike..... :-) Nyar van, a Nap ontja a kakao-t :-),
es ilyenkor nem is igazan tudunk masfele eteleket enni, csakis valami konnyut. Kevesebb
zsemlemorzsaval is meghinthettem volna, - de mivel ez volt az ebedem, ugy dontottem, hogy
tobbet teszek ra, hogy ropogos kerget kepezzen a zoldsegeken. Telen mas a helyzet,
olyankor masodik fogaskent szerepel egy spagettis foetel utan, eleg a kevesebb morzsa is.


Hozzavalok: (4 szemelyre)

40 dkg edes vekony husu paprika
50 dkg datolya koktel paradicsom
zsemlemorzsa (izles szerinti mennyisegben)
reszelt parmezansajt (izles szerinti mennyisegben)
2-3 evokanalnyi fekete olivabogyo
1 evokanalnyi capribogyo
szaritott oregano
olivaolaj, so, bors




 

A paprikat es paradicsomot megmossuk, es a paprikat hosszaban kettevagjuk,
(en a gyenge magjait benne hagytam, de ki is lehet vagni belole), a paradicsomot
is kette vagjuk, es egy sutopapirral belelt tepsibe rakosgatjuk.
A zoldsegeket olivaolajjal vekonyan meglocsoljuk.


Egy uvegtalba ontjuk a zsemlemorzsat es a parmezansajtot.
Durvara vagjuk az olivabogyot, es a kapribogyot. Az egeszet osszekeverjuk,
hozzaadjuk az szaritott origanot, enyhen sozzuk es borsozzuk.


Ezzel a mix-el hintjuk meg az elokeszitett zoldsegeket, es 180 fokos
forro sutoben dugjuk. Kb 20 perc alatt keszre sutjuk.
Talalasnal friss bazsalikomlevellel megszorjuk.
Langyosan fogyasztjuk.