2014. március 24., hétfő

FEKETE KAGYLÓ-LEVES "KATALÁN" MÓDRA

/ZUPPA DI COZZE ALLA CATALANA/

Ez a leves az altalam megadott hozzavalokkal kb 2-3 szemelyre eleg, de meg kell jegyeznem, hogy
igy elegge intenziv az ize, hiszen a leves "levet" egyedul a kagylok altal kiengedett sos viz adja.
Viszont konnyen keszithetunk 4 szemelyes levest is, eleg, ha 4-5 dkg kenyerrel es keves forro vizzel
egeszitjuk ki....


Hozzavalok:

1 - 1,5 kg friss fekete kagylo
1 voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma
3-4 friss paradicsom, vagy 1 pohar suru befozott paradicsom
6 dkg kenyer (nalam 2 vekonyka szelet)
1 csipet fahej, petrezselyem-zold, olivaolaj, bors


1. A kagylot megtisztitjuk, atmossuk. Egy edenybe keves olivaolajat ontunk,
    hozzaadunk nehany vekony szelet hagymat, 1 fokhagyma gerezdet, 2 szal
    petrezselyemzoldet. Raontjuk a kagylot, es lefedve, kozepes tuzon addig
    fozzuk, amig a kagylok kinyilnak, es levet eresztenek.
    Kozben a friss paradicsom hejat lehuzzuk, es puresitjuk.


 2. Egy masik edenyben 2-3 kanal olivaolajon a maradek finomra vagott
    hagymat kisse megfuttatjuk, es hozzaadjuk a paradicsomot.
    5 percig fozzuk. Ekkor hozzaadjuk a kagylok gezen atszurt levet, es
    a kenyeret. Lassu tuzon - lefedve - 10 percig fozzuk. Borsozzuk.


 3. Kozben a kagylohusokat kiszedegetjuk a hejbol (nehanyat felreteszunk
    diszitesnek).
    A paradicsomos, kenyerrel dusitott leves-alapot merulomixerrel kremesre
    mixeljuk, ha kell,  forro vizzel higitjuk a megfelelo allagra, es visszatesszuk a
    tuzre. Hozzaadjuk a kagylo-husokat, a csipet fahejat, a masik fokhagyma
    gerezdet, amit aprora vagunk, es a vagott petrezselyem-zoldet.



    Egyet forralunk rajta, es talaljuk. A felretett kagylokkal diszitjuk, vekonyan
    meglocsoljuk olivaolajjal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése