2014. július 2., szerda

VITELLO TONNATO

/VITELLO TONNATO/

...... vagyis tonhal-kremes borju, ami ma nalam sovany disznohusbol keszult, mert azt
kaptam a boltban..... Eredetileg Piemonte megyeben keszitettek, mint "eloetel", de mara mar
az egesz olasz konyha elterjedt finom receptje, es inkabb masodik fogaskent talaljak.
Gyakorlatilag egy szep nagy darab sovany borjuhust zoldseges leben meg kell fozni, sajat
leveben kihuteni (en elozo nap este szoktam megfozni kuktaban), vekonyan felszeletelni, es
a percek alatt osszeallithato tonhalkremmel talalni.
Nalunk eleg sokszor szerepel az etrendunkben, foleg nyaron... amikor hidegre es konnyure
vagyik az emberfia :-)
A kicsit szarazabb pulykamellet is feldobja a tonhalkrem, neha abbol is szoktam kesziteni.


Hozzavalok: (6 szemelyre)

1 kg sovany borju- vagy marhahus egeszben (fartő)
1 voroshagyma, 1 sargarepa, 1 szal halvinyito zeller vagy kis darab zellergumo
2-3 baberlevel, 2 dl szaraz feherbor (fakultativ), so

A tonhalas kremhez:


1 nagyobb konzerv tonhal (netto 15-20 dkg)
2 evokanalnyi kapribogyo

2-3 evokanalnyi majonez
4-5 sozott hering
1 citrom

A hust megmossuk, es kuktaba rakjuk. Melledobjuk a zoldsegeket es a baberlevelet,
hozzaontjuk a feherbort, es annyi vizzel ontjuk fel, hogy ellepje, sozzuk.
A kuktat lefedjuk, es 1 orahosszaig fozzuk a hust. Teljesen kihutjuk, ekkor a kuktat
felnyitjuk, es a hust vagodeszkara tesszuk. Nem tul vekonyan felszeleteljuk, es a hus-
szeleteket szepen elrendezzuk egy talon.


Elkeszitjuk a tonhal-kremet: Darabologepre (vagy turmixgepbe)  rakjuk a lecsepegtett
tonhalat (a levet ne ontsuk ki, mert szukseg lehet a krem higitasahoz), a kapribogyot es
a heringet, es kremesre turmixoljuk. Egy talba ontjuk, es elkeverjuk benne a majonezt.
Izesithetjuk keves citromlevel, ha surunek talaljuk, akkor higithatjuk 2-3 evokanalnyi
hus-fozolevel, vagy a tonhal visszamaradt levevel.


Egy evokanal segitsegevel a hus-szeleteken elkenjuk a kremet, es kapribogyoval,
citrom-gerezdekkel, valamint petrezselyemzolddel diszitjuk.
Elore is elkeszithetjuk, ekkor atlatszo foliaval letakarjuk, es talalasig a hutoszekrenybe
tesszuk.
Koretet is keszithetunk hozza: legjobban a grillezett cukkini, parolt sparga, ujburgonya
es sargarepa illik hozza. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése