2012. április 11., szerda

KOCSONYÁZOTT SONKAHAB - a húsvéti asztalról

/SPUMA DI PROSCIUTTO IN GELATINA/

Ezt a receptet meg az NLC-rol, Lilitol kaptam. Ugyan sokat valtoztattam rajta.




Hozzavalok:

30 dkg fott sonka
5 dkg fustolt marhanyelv (vagy kis kockara vagott sonka)
1 db fott tojas
1 pupozott evokanal etk.zselatin
so, bors
2-3 teaskanal torma
1 dl suru besamell martas

Megfozzuk a sonkat.
30 dkg-ot husdaralon finomra daralunk.
5 dkg kis kockara vagunk. A fott tojast felszeleteljuk.

A sonka fozolevebol kb 4 dl-t egy kis edenybe teszunk, felmelegitjuk,
es elkeverjuk benne a zselatint.

Kis aluminium formaba (amit hideg vizzel kioblitunk)
2 evokanal zselatinos sonkalevet teszunk, es
par percre betesszuk a fagyasztoba.
Ezutan 1-1 tojaskarikat teszunk a megdermedt zselatinra, es ujabb 2
evokanalnyi sonkalevet kanalazunk ra.
Ujra betesszuk a fagyasztoba.
Ujra kivesszuk, es egy reteg (ujjnyi) sonkakockat szorunk bele, es ujabb
2 kanalnyi zselatint merunk ra. Ujra hutobe tesszuk.

A finomra orolt sonkat elkeverjuk a besamellel, sozzuk, es boven borsozzuk.
Hozzaadjuk a reszelt tormat, es izlesunk szerint tovabb izesithetjuk, kiskanal
majonezzel, felvert tejszinnel, esetleg kiskanal mustarral. Jol elkeverjuk, es
kb 1 dl zselatinos sonkalevel higitjuk. (nem baj, ha kicsit hig lesz, hiszen a
zselatintol a hutoben megdermed)

A sonkahabot a kis formakba toltjuk, es 1 ejszakara hutobe tesszuk.
Masnap a formakat egy pillanatra meleg vizbe martjuk, esetleg eles kiskessel
a sonkab oldalat korulvagjuk, es ovatosan a hidegtalra boritjuk.
Vagott snidlinggel diszitjuk.
(Megjegyzes: ha marad ki a zselatinos sonkalebol - ne dobjuk ki! Tegyuk be
a hutoszekrenybe 1 ejszakara, masnap kis kockara vagva a hidegtalunk
disze lehet!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése