2012. április 18., szerda

KÉTTÚRÓS - SAJTOS POGÁCSA

KÉTTÚRÓS - SAJTOS POGÁCSA

Kb 25 eve, egy Lakaskultura (!) ujsagban talaltam ezt a receptet.
Azota valahol, valami gasztro ujsagban is szerepelt, es mostmar az interneten
is fent van.
A legfinomabb pogacsa, amit valaha is ettem (a tepertos utan :-)
Nem olcso mulatsag, de neha meg szoktam sutni.

Hozzavalok: (kb 60 darabhoz)

1 dl tej - 1 csapot evok.cukor - 3 dkg eleszto
60 dkg finomliszt
1 evokanal so
25 dkg margarin
15-15 dkg juhturo -tehenturo
3 tojassargaja
1 dl tejfel, 10 dkg trappista sajt
a nyujtashoz liszt



1. A tejet meglangyositjuk, simara keverjuk a cukorral es az elesztovel, felfuttatjuk.
A lisztet atszitaljuk (hogy "levegosebb" legyen es jobban tudjon "dolgozni" az
eleszto), elkeverjuk a soval, es durva reszelon belereszeljuk a fagyos margarint.

2. Gyors mozdulatokkal osszedolgozzuk-morzsoljuk. Hozzaadjuk a szitan attort
juhturot es tehenturot, az elesztos tejet, 2 tojassargat, vegul a tejfelt. Jol osszegyurjuk.

3. Cipot formalunk belole, tiszta konyharuhaval letakarjuk, es meleg helyen 1/2 ora
hosszat kelni hagyjuk. Majd lisztezett deszkan 3 mm vekony teglalap formajura
kinyujtuk. A sajtot lereszeljuk.

4. A tesztat megszorjuk a reszelt sajt 2/3 reszevel, majd a hosszanti oldalan retesszeruen
feltekerjuk. Konyharuhaval letakarjuk, es meleg helyen ujabb 1 orat kelesztjuk.

5. Ket ujjnyi vastag (kb 3 cm) egyetlen hosszu csikot nyujtunk belole, a tetejet
megkenjuk a maradek 1 tojassargajaval, es megszorjuk a maradek reszelt sajttal.

6. 4 cm atmeroju pogacsaszaggatoval kiszurjuk, (ugyeljunk arra, hogy minel kevesebb
"hulladekot" csinaljunk, mert az ujra osszegyurt darabokbol nyujtott teszta mar nem
lesz leveles!). Egymastol tisztes tavolsagra, sutopapirral belelt tepsibe rakosgatjuk, es
elomelegitett, forro sutoben (200 C) 20-25 percig sutjuk.

(Megjegyzes: frissen, langymelegen az igazi!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése