2019. január 20., vasárnap

BISCIOLA (OLASZ GYÜMÖLCSKENYÉR)

/BISCIOLA VALTELLINESE/

............ már karácsonyra el kellett volna készitenem... de közbe jöttek más
programok és más sütemények, édességek. Ami késik ... nem múlik alapon -
eljött az ideje - akár januárban is :-) Észak olasz gyümölcskenyér.


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt
1 dl tej
2 tojás (1 a tésztába. 1 lekenni)
4 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
7 dkg cukor
1 teáskanalnyi méz

10 dkg dió
10 dkg mazsola (vagy aszalt szilva)
20 dkg aszalt füge
6 dkg mogyoró



A fügét és a mazsolát 1 órahosszára beáztatjuk langyos vizbe.
(elhagyható, ha nem túl szárazak)

A diót és a mogyorót durvára törjük vagy őröljük.

A liszteket bele szitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót,
a langyos tejet és a picike langyos vizben feloldott, elkevert élesztőt.
Hozzáadjuk az 1 tojást, kiskanál mézet, és a puha vajat.
Legvégül beledagasztjuk a durvára tört diót és mogyorót, és az
összevágott aszalt fügét, mazsolát.
(ha túl lágynak, illetve ragacsosnak találnánk a masszát, 2-3 maréknyi
liszttel nyugodtan kiegészithetjük.)

Meleg helyen 1 órahosszát kelesztjük letakarva. (nálam ez kb 5 óra volt)

Ekkor sütőpapirral kibélelt tepsibe helyezzük, cipót formálva.
Késsel keresztbe bevágjuk a tetejét, és megkenjük a maradék felvert tojással.


A sütőt 200 fokra előmelegitjük.
A gyümölcs cipót a sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük.
Ezután a sütő hőmérsékletét csökkentjük 180 fokra és újabb 15 percig
hagyjuk a sütőben.
Ekkor újra csökkentjük a hőmérsékletet 150 fokra és 10 perc elteltével
készen van a gyümölcskenyerünk (érdemes azért ellenőrizni időközben
egy fogpiszkálóval, lehet hogy hamarabb is elkészül, és az utolsó 10 percre
már nem lesz szükség, ahogy az az én esetemben is előfordult)

Langyosra hűtjük és felszeleteljük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése