/BASTONCINI DI PESCE - VERSIONE CASALINGA/
Az otlet az NLCcafe oldalarol szarmazik, erdemes a cikket atolvasni, hasznos lehet.
Az ketsegtelen, hogy mint mindenben, - a hazilag keszult valtozat egeszsegesebb (es
olcsobb is), mint a felkeszen vasarolt.
En olajban sutottem ki a hal-rudacskakat, de mehet a sutobe is....
Egyszeru valtozatot keszitettem, roviden leirom:
Liszt, so
Szalkamentes tengeri halfile
kukorica-dara
tojas
A halfilet hosszukas csikokra vagjuk.
A lisztet megsozzuk, elkeverjuk, a tojast felverjuk.
A hal-rudakat elobb a sos lisztben, aztan a felvert tojasban, es vegul a kukorica-daraban forgatjuk
meg.
Forro olajba kisutjuk, itatospapirra szedjuk, es friss zold salataval talaljuk.
2014. május 12., hétfő
RÉTESLAPBAN SÜLT OSTORGARNÉLA - AVOKÁDÓ KRÉMMEL
/GAMBERONI IN PASTA FILLO CON MOUSSE DI AVOCADO/
Eloetelnek kituno, elore is el lehet kesziteni, a sutesi ido pedig nehany perc......
Hozzavalok:
fejenkent 3-4 db ostorgarnela
reteslap v rizslap
olivaolaj, keves mák
1 avokado
1 szal ujhagyma nagyon aprora vagva
1 evokalnyi citromle (megjobbha lime)
so, olivaolaj
Az avokadot meghamozzuk, magjat kiemeljuk, es turmixgepbe tesszuk.
Hozzaadjuk a hagymat, a citromlevet, keves sot, nehany csepp olivaolajat,
es kremesre turmixoljuk. Egy kis talba tesszuk, foliaval letakarjuk, es
talalasig a hutoszekrenyre rakjuk.
A garnelat megpucoljuk, csak a farkat hagyjuk meg, megmossuk, leitatjuk.
A reteslapot kicsomagoljuk, kihajtjuk, es derelyemettszovel 8 cm szeles csikokat
vagunk. Olivaolajjal megkenjuk, es ezekkel a csikokkal csomagoljuk be a
rakokat.
Sutopapirral belelt sutolemezre fektetjuk oket, a tetejuket is at-kenjuk vekonyan
olivaolajjal, es keves màkot szorunk ra.
180 fokos sutobe dugjuk, es nehany perc alatt keszre sutjuk (nagyon vigyazzunk,
mert nagyon konnyen megeghet, ne menjunk el a suto mellol)
Melegen es ropogosan talaljuk, az avokado kremmel.
Eloetelnek kituno, elore is el lehet kesziteni, a sutesi ido pedig nehany perc......
Hozzavalok:
fejenkent 3-4 db ostorgarnela
reteslap v rizslap
olivaolaj, keves mák
1 avokado
1 szal ujhagyma nagyon aprora vagva
1 evokalnyi citromle (megjobbha lime)
so, olivaolaj
Az avokadot meghamozzuk, magjat kiemeljuk, es turmixgepbe tesszuk.
Hozzaadjuk a hagymat, a citromlevet, keves sot, nehany csepp olivaolajat,
es kremesre turmixoljuk. Egy kis talba tesszuk, foliaval letakarjuk, es
talalasig a hutoszekrenyre rakjuk.
A garnelat megpucoljuk, csak a farkat hagyjuk meg, megmossuk, leitatjuk.
A reteslapot kicsomagoljuk, kihajtjuk, es derelyemettszovel 8 cm szeles csikokat
vagunk. Olivaolajjal megkenjuk, es ezekkel a csikokkal csomagoljuk be a
rakokat.
Sutopapirral belelt sutolemezre fektetjuk oket, a tetejuket is at-kenjuk vekonyan
olivaolajjal, es keves màkot szorunk ra.
180 fokos sutobe dugjuk, es nehany perc alatt keszre sutjuk (nagyon vigyazzunk,
mert nagyon konnyen megeghet, ne menjunk el a suto mellol)
Melegen es ropogosan talaljuk, az avokado kremmel.
2014. május 9., péntek
HALAS VAGDALT RÁKKAL
/POLPETTE DI PESCE CON GAMBERI/
.... most is azt a tavaszi koretet vettem elo, amit a "Lazacos palacsinta" receptemnel leirtam,
nagyon bevalt, nekunk nagyon izlik. Ehhez a vagdalthoz is nagyon illik. Barmilyen rakot
hasznalhatunk hozza, akar kisebbeket is, termeszetesen - ebben az esetben nem kell
feldarabolni.
Hozzavalok: (4 szemelyre)
40 dkg tengeri halfilè
15 dkg tisztitott rak-farok
3 szelet toszt-kenyer
1 tojasfeherje, 1 dl tejszin (vagy tejfel)
2 evokanal apritott petrezselyem, so, olaj
A halat apritogeppel pepesitjuk.
A rakhust nagyobb darabokra vagjuk. (nehanyat felreteszunk a disziteshez)
A kenyeret vizbe aztatjuk, majd jol kicsavarjuk.
A halat osszekeverjuk a rakfarokkal, a kenyer-bellel, a tojasfeherjevel, a tejszinnel,
petrezselyemmel, sozzuk.
Lapos "hamburger" alaku pogacsakat formazunk, es kiolajozott tepsibe rakosgatjuk
oket.
A tetejet is megkenjuk olajos ecsettel, es 220 fokos sutoben kb. 20-25 perc alatt
keszre sutjuk.
Egy kis serpenyoben keves olivaolajon hirtelen atsutjuk a felretett rakokat.
A vagadltakat a kisutott rakokkal talaljuk. Barmilyen koret illik hozza, friss salata,
sult zoldsegek, krumplipure, szalma burgonya.
.... most is azt a tavaszi koretet vettem elo, amit a "Lazacos palacsinta" receptemnel leirtam,
nagyon bevalt, nekunk nagyon izlik. Ehhez a vagdalthoz is nagyon illik. Barmilyen rakot
hasznalhatunk hozza, akar kisebbeket is, termeszetesen - ebben az esetben nem kell
feldarabolni.
Hozzavalok: (4 szemelyre)
40 dkg tengeri halfilè
15 dkg tisztitott rak-farok
3 szelet toszt-kenyer
1 tojasfeherje, 1 dl tejszin (vagy tejfel)
2 evokanal apritott petrezselyem, so, olaj
A halat apritogeppel pepesitjuk.
A rakhust nagyobb darabokra vagjuk. (nehanyat felreteszunk a disziteshez)
A kenyeret vizbe aztatjuk, majd jol kicsavarjuk.
A halat osszekeverjuk a rakfarokkal, a kenyer-bellel, a tojasfeherjevel, a tejszinnel,
petrezselyemmel, sozzuk.
Lapos "hamburger" alaku pogacsakat formazunk, es kiolajozott tepsibe rakosgatjuk
oket.
A tetejet is megkenjuk olajos ecsettel, es 220 fokos sutoben kb. 20-25 perc alatt
keszre sutjuk.
Egy kis serpenyoben keves olivaolajon hirtelen atsutjuk a felretett rakokat.
A vagadltakat a kisutott rakokkal talaljuk. Barmilyen koret illik hozza, friss salata,
sult zoldsegek, krumplipure, szalma burgonya.
LINGUINE KALMÁR RAGUVAL
/LINGUINE CON RAGU DI CALAMARETTI)
Hagyomanyos olasz recept, es el sem lehet rontani :) A "linguine" teszta a spagetti testvere, csak
lapos formatumu, de ehhez a recepthez szinte kivetel nelkul ez illik a legjobban....
Hozzavalok: (6 szemelyre)
50 dkg linguine teszta
5 dl befozott paradicsom
40 dkg kalmar
1 kis hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss zold petrezselyem
1 dl szaraz feherbor, so, olivaolaj
A kalmarokat megtisztitjuk, jol atmossuk, leitatjuk, es apro darabokra vagjuk.
A hagymakat megtisztitjuk, felapritjuk, a petrezselymet finomra vagjuk.
Egy nagy serpenyoben 3-4 kanal olivaoaljat melegitunk, beledobjuk a hagymat es a
fokhagymat, es 1 perc alatt megfuttatjuk. Hozzaadjuk az aprora vagott kalmart, es
fakanallal megkeverve nehany percig sutjuk.
Felontjuk a feherborral (vagy vizzel) es addig fozzuk, amig a bor majdnem elparolog.
Ekkor raontjuk a paradicsomot, sozzuk, es kb 20-25 perc alatt keszre fozzuk.
(ha a paradicsom nagyon suru lenne, akkor keves vizzel higithatjuk a ragut).
A tesztat kifozzuk es leszurjuk, a ragura ontjuk, es eros tuzon 1 perc alatt
atforgatjuk, hogy a teszta jol atvegye az illatos ragu izet.
Talalasnal boven megszorjuk a friss petrezselyemmel.
Amikor kalmart vasarolok, altalaban tobbet veszek, es masodik fogaskent lisztben megforgatott,
olajban kisutott kalmart keszitek, friss salatat adok hozza.
Hagyomanyos olasz recept, es el sem lehet rontani :) A "linguine" teszta a spagetti testvere, csak
lapos formatumu, de ehhez a recepthez szinte kivetel nelkul ez illik a legjobban....
Hozzavalok: (6 szemelyre)
50 dkg linguine teszta
5 dl befozott paradicsom
40 dkg kalmar
1 kis hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss zold petrezselyem
1 dl szaraz feherbor, so, olivaolaj
A kalmarokat megtisztitjuk, jol atmossuk, leitatjuk, es apro darabokra vagjuk.
A hagymakat megtisztitjuk, felapritjuk, a petrezselymet finomra vagjuk.
Egy nagy serpenyoben 3-4 kanal olivaoaljat melegitunk, beledobjuk a hagymat es a
fokhagymat, es 1 perc alatt megfuttatjuk. Hozzaadjuk az aprora vagott kalmart, es
fakanallal megkeverve nehany percig sutjuk.
Felontjuk a feherborral (vagy vizzel) es addig fozzuk, amig a bor majdnem elparolog.
Ekkor raontjuk a paradicsomot, sozzuk, es kb 20-25 perc alatt keszre fozzuk.
(ha a paradicsom nagyon suru lenne, akkor keves vizzel higithatjuk a ragut).
A tesztat kifozzuk es leszurjuk, a ragura ontjuk, es eros tuzon 1 perc alatt
atforgatjuk, hogy a teszta jol atvegye az illatos ragu izet.
Talalasnal boven megszorjuk a friss petrezselyemmel.
Amikor kalmart vasarolok, altalaban tobbet veszek, es masodik fogaskent lisztben megforgatott,
olajban kisutott kalmart keszitek, friss salatat adok hozza.
2014. május 7., szerda
TENGERI SÜGÉR BURGONYÁVAL ÉS BABÉRLEVÉLLEL
/BRANZINO AL FORNO CON LAURO E PATATE/
.... anyosom mindig baberlevellel sutotte a halat.... a tepsi aljara nagyon sok friss baberlevelet rakosgatott, azt megszorta zsemlemorzsaval, meglocsolta olivaolajjal - es rafektette a halakat (barmilyen fajta)...sozta, ujra megszorta zsemlemorzsaval, es boven vagott ra friss petrezselymet. Jott ra ujabb olivaolaj.... es igy ment a sutobe. Megszoktam a baberlevel kellemes illatat, es a sutoben sutott hal egyik elmaradhatatlan hozzavaloja nalam is a baberlevel lett.... ebben a receptben is kerult bele...... szerencsere friss baberlevel mindig van keznel, hatalmas bokor van a kertemben..... mas etelekhez is eleg surun hasznalom....
Hozzavalok:
1 egesz tengeri suger 1 - 1,2 kg
5-6 kozepes burgonya
koktelparadicsom, 10-15 baberlevel
friss petrezselyem, so, olivaolaj
(fakultativ: fekete olivabogyo)
A halat a belso szervektol megtisztitjuk, 2 oldalso uszonyat levagjuk.
A burgonyat vekony szeletekre vagjuk. Egy uvegtalba tesszuk, sozzuk, friss petrezselymet
vagunk ra, es olivaolajjal meglocsoljuk, ovatosan osszeforgatjuk.
Egy tepsi aljara rakosgatjuk a baberleveleket.
A burgonya felet a baberlevelekre rakosgatjuk, es rafektetjuk a halat, amit elotte enyhen
besoztunk, es a hasaba 2 baberlevelet, friss petrezselymet dugtunk.
A maradek burgonyaval befedjuk a halat, illetve korberakjuk vele.
A felbevagott koktelparadicsomokat raszorjuk (ekkor adjuk hozza az olivabogyot is, ha hasznalunk),
keves olivaolajjal ujra meglocsoljuk, es 200 fokra elomelegitett sutobe tesszuk, addig sutjuk, amig a burgonya szint kap (nalam kb 35-40 perc volt).
Talalasnal a krumpliszeleteket a tanyerokra helyezzuk, a halat ovatosan egy vagodeszkara
tesszuk, a boret ovatosan lehuzzuk, es a gerincerol levalasztjuk a hust. Elosztjuk a hal-hust
a tanyerokon, es friss petrezselymet vagunk ra.
Citromgerezdet adunk hozza, aki szereti meglocsolhatja keves citromlevel.
Friss zold salatat kinalhatunk melle.
.... anyosom mindig baberlevellel sutotte a halat.... a tepsi aljara nagyon sok friss baberlevelet rakosgatott, azt megszorta zsemlemorzsaval, meglocsolta olivaolajjal - es rafektette a halakat (barmilyen fajta)...sozta, ujra megszorta zsemlemorzsaval, es boven vagott ra friss petrezselymet. Jott ra ujabb olivaolaj.... es igy ment a sutobe. Megszoktam a baberlevel kellemes illatat, es a sutoben sutott hal egyik elmaradhatatlan hozzavaloja nalam is a baberlevel lett.... ebben a receptben is kerult bele...... szerencsere friss baberlevel mindig van keznel, hatalmas bokor van a kertemben..... mas etelekhez is eleg surun hasznalom....
Hozzavalok:
1 egesz tengeri suger 1 - 1,2 kg
5-6 kozepes burgonya
koktelparadicsom, 10-15 baberlevel
friss petrezselyem, so, olivaolaj
(fakultativ: fekete olivabogyo)
A halat a belso szervektol megtisztitjuk, 2 oldalso uszonyat levagjuk.
A burgonyat vekony szeletekre vagjuk. Egy uvegtalba tesszuk, sozzuk, friss petrezselymet
vagunk ra, es olivaolajjal meglocsoljuk, ovatosan osszeforgatjuk.
Egy tepsi aljara rakosgatjuk a baberleveleket.
A burgonya felet a baberlevelekre rakosgatjuk, es rafektetjuk a halat, amit elotte enyhen
besoztunk, es a hasaba 2 baberlevelet, friss petrezselymet dugtunk.
A maradek burgonyaval befedjuk a halat, illetve korberakjuk vele.
A felbevagott koktelparadicsomokat raszorjuk (ekkor adjuk hozza az olivabogyot is, ha hasznalunk),
keves olivaolajjal ujra meglocsoljuk, es 200 fokra elomelegitett sutobe tesszuk, addig sutjuk, amig a burgonya szint kap (nalam kb 35-40 perc volt).
Talalasnal a krumpliszeleteket a tanyerokra helyezzuk, a halat ovatosan egy vagodeszkara
tesszuk, a boret ovatosan lehuzzuk, es a gerincerol levalasztjuk a hust. Elosztjuk a hal-hust
a tanyerokon, es friss petrezselymet vagunk ra.
Citromgerezdet adunk hozza, aki szereti meglocsolhatja keves citromlevel.
Friss zold salatat kinalhatunk melle.
2014. május 3., szombat
ORECCHIETTE TÉSZTA APRÓ FASIRTOKKAL ÉS SPÁRGÁVAL
/ORECCHIETTE CON POLPETTINE E ASPARAGI/
Hozzavalok (6 szemelyre):
45 dkg friss orecchiette teszta (vagy mas szaraz rovid teszta)
30 dkg finomra daralt borjuhus + 10 dkg friss kolbasz (elhagyhato)
1 csokor sparga
1 tojas
5 dkg reszelt Parmezansajt
3 dkg zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyemzold, 3-4 kis ag kakukkfu, so, bors, 1 kanal liszt
4 kanal olivaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohar feherbor (fakultativ)
2 dl husleves
A daralt hust osszegyurjuk a friss kolbasszal, a tojassal, hozzaadjuk a zsemlemorzsat es
a reszelt parmezansajtot, sozzuk, borsozzuk, es az aprora vagott petrezselyemmel,
kakukkfuvel fuszerezzuk. Nedves kezzel apro fasirtokat formazunk, amig a masszabol
tart. Egy talra rakosgatjuk oket.
Egy nagy serpenyoben megmelegitjuk a 4 evokanalnyi olivaolajat, beledobjuk a megtisztitott
egeszben hagyott fokhagymat, es ovatosan beletesszuk az apro fasirtokat, amiket
nehany percig sutunk, ovatosan megkeverve.
Ekkor meghintjuk az 1 evokalnyi liszttel, es felontjuk a feherborral.
Megvarjuk, mig a bor elparolog, es aprankent felontogetve a huslevessel, kb.
5-6 percig fozzuk.
Kozben megtisztitjuk, es roppanosra fozzuk a friss spargat, (a fozovizet ne
ontsuk ki, mert abban megfozzuk a tesztat).
A fott spargat a raguhoz adjuk.
A tesztat kifozzuk, leszurjuk, es a serpenyobe tesszuk a spargas-fasirtos szoszhoz,
es nehany percnyi fozes utan, hogy a teszta jol atvegye az izeket - talaljuk.
Meghintjuk reszelt Parmezansajttal.
Hozzavalok (6 szemelyre):
45 dkg friss orecchiette teszta (vagy mas szaraz rovid teszta)
30 dkg finomra daralt borjuhus + 10 dkg friss kolbasz (elhagyhato)
1 csokor sparga
1 tojas
5 dkg reszelt Parmezansajt
3 dkg zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyemzold, 3-4 kis ag kakukkfu, so, bors, 1 kanal liszt
4 kanal olivaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohar feherbor (fakultativ)
2 dl husleves
A daralt hust osszegyurjuk a friss kolbasszal, a tojassal, hozzaadjuk a zsemlemorzsat es
a reszelt parmezansajtot, sozzuk, borsozzuk, es az aprora vagott petrezselyemmel,
kakukkfuvel fuszerezzuk. Nedves kezzel apro fasirtokat formazunk, amig a masszabol
tart. Egy talra rakosgatjuk oket.
Egy nagy serpenyoben megmelegitjuk a 4 evokanalnyi olivaolajat, beledobjuk a megtisztitott
egeszben hagyott fokhagymat, es ovatosan beletesszuk az apro fasirtokat, amiket
nehany percig sutunk, ovatosan megkeverve.
Ekkor meghintjuk az 1 evokalnyi liszttel, es felontjuk a feherborral.
Megvarjuk, mig a bor elparolog, es aprankent felontogetve a huslevessel, kb.
5-6 percig fozzuk.
Kozben megtisztitjuk, es roppanosra fozzuk a friss spargat, (a fozovizet ne
ontsuk ki, mert abban megfozzuk a tesztat).
A fott spargat a raguhoz adjuk.
A tesztat kifozzuk, leszurjuk, es a serpenyobe tesszuk a spargas-fasirtos szoszhoz,
es nehany percnyi fozes utan, hogy a teszta jol atvegye az izeket - talaljuk.
Meghintjuk reszelt Parmezansajttal.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)