2011. június 14., kedd

MUSTÁROS ÚJKRUMLISALÁTA

MUSTÁROS ÚJKRUMLISALÁTA

(Recept: KONYHA MAGAZIN 2002 junius)



1 KG  megtisztitott, apro szemu ujkrumplit 1 evokanal olivaolajon
sajat gozeben, fedo alatt megparolunk. (keves viz!)

Amig puhul, elkeszitjuk az ontetet:

2 evokanalnyi dijoni mustart 3 kiskanal balzsamecettel, 4 evokanal
olivaolajjal, csipet soval es borssal simara keverunk.

A krumplit leszurjuk, kihutjuk.
Fel karikara vagott porehagymaval, 2 evokanal kapribogyoval es 4-5 db kis
aprora vagott csemeg uborkaval egyutt a mustaros ontetbe forgatjuk.
Friss kakukkfuvel izesitjuk, diszitjuk.






HÚSLEVES

Ja, a Húsleves..... :-)

Ki ne tudna elkesziteni?
Nalunk 1 honapban/1x keszul, de akkor MINDENT BELE :-) Altalaban

a - sargarepa-zeller- zoldborso - krumpli - petrezselyem - paprika - paradicsom -
egyvelegen kivul meg a kovetkezok mennek bele:

- so,  komenymag, egesz bors, 1 egesz hagyma, 2 gerezd fokhagyma
- karfiol es brokkoli


Imadjuk!!!!!!!!!!

2011. június 13., hétfő

TAGLIATA FIORENTINA

(Firenze-i marha hatszin)

Amiota tavaly nehany igazan szep napot toltottunk Firenzeben, es vegre megkostolhattam
az IGAZI hirtelen sutott  hires "tagliata fiorentina-t", azota sokszor elkeszitem
itthon is, foleg nyaron, egy kis salataval koritve.
Firenzeben az ottani baratainkkal mentunk elso este egy belvarosi "trattoria"-ba, egy nagyon
hangulatos kis etterembe, ahol mar napokkal elotte le kell foglalni a helyet, ezt a baratink
helyettunk megtettek; ragaszkodtak ehhez a helyhez, mert velemenyuk szerint itt a legjobb
a konyha, es foleg a "tagliata".





 Az este szuper volt, es amikor az eloetelek utan kihoztak a hatalmas 2 hust (4 szemelyre),
aggodva neztem a ferjemet, hogy mennyire lesz vevo a kivul ugyan szepen sult, de belul
igazan angolosra hagyott husra. Abban allapodtunk meg, hogy O eszi a jobban atsult felet,
mig en a csont melletti majdnem nyers reszet.
Masnap (mar csak mi ketten) ujra visszamentunk ebedelni erre a helyre, es a helyzet uj
fordulatot vett: mar O kerte a pincertol, hogy ne sussek meg nagyon a hust, mert igy is igazan
puha es izletes......
Mindenesetre nagyon jo minosegu hust kell hozza beszerezni....
Koretnek rukola-koktel paradicsom salatat szoktam kesziteni, keves balzsamecettel.
A hust 4-5 percnel tovabb 1-1 oldalan nem szabad sutni.
Villaval nem szabad beleszurni, hogy ne folyjon ki a hus izletes leve.
Felhevitett vas lapon sutni, es melegen fogyasztani!



PAELLA

PAELLA





Hozzavalok: (10 szemelyre):

40 dkg rizs
20-20 dkg csirkemell es sovany disznohus
(kockara vagva)
2 kis darab friss kolbasz (darabokra vagva)
2 kis tintahal (calamari)
20 dkg zoldborso
1-1-1 db zold, sarga, piros kaliforniai paprika
1-2 friss paradicsom kockara vagva
15-20 db fekete kagylo
10-15 db scampi (rak)
1 kisebb voroshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma,
4-5 kanal olivaolaj, 2 csipet safrany,
so, bors, fel pohar szaraz feherbor, kb. 1 liter husleves
petrezselyemzold

1. A fekete kagylokat egy edenybe melegitem addig, amig ki nem
nyilnak, a kagylokat felreteszem, a levet atszurom.

2. Egy nagy edenybe ontom az olivaolajat, es 1 percig futtatom
rajta az aprora vagott hagymat es fokhagymat.
Beleteszem a hus kockakat es a kolbaszt,  atforgatom, keves feherborral felontom,
nehany percig fozom, a husokat kiveszem, es melegen tartom.
Beleteszem a karikara vagott tintahalat, es a rakot, es nehany
percnyi fozes utan a rakokat kiveszem, melegen tartom.
A maradek feherborral felontom, hozzaadom a zoldborsoot, paradicsomot,
hozzaadom a rizst, es a forro huslevessel (amiben feloldottuk a
safranyt, es hozzaadtuk a fekete kagylo atszurt levet) fel- felontogetve
neha ovatosan megkeverve fozom.
( ovatosan sozom es borsozom )

3. Fel fovesnel hozzaadom a felretett husokat.

4. Kozben forro sutoben megsutom a paprikakat, boret lehuzom,
csikokra tepkedem.

5. Amikor a rizs megpuhult, 10 percre konyharuhaval letakarom, allni
hagyom.
Talaskor a sult paprikacsikokkal, rakkal es kagyloval kirakom a tetejet,
es boven megszorom friss vagott petrezselyemzolddel.
Aki szereti, egy citrom hejat rareszelheti. 




2011. június 12., vasárnap

NÉRÓ SZELET

A receptet innen vettem, és mondhatom: nagyon finom lett. Gyerekkorom ízeit kaptam vissza.
Köszönöm szépen!!!!!!!!!

Bemásolom a receptet:

Hozzávalók 4 főre :
  • 35 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • fél citrom
  • 5 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • késhegynyi piros ételszínező
A töltelékhez:
  • 1 üveg sárgabarack lekvár
A tetejére:
  • 1 tortabevonó
  • 2 ek napraforgó olaj
  • ________________________________________________________________

Elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a margarint és a citrom reszelt héját és levét. Majd fokozatosan a sütőporral elkevert lisztet.
  3. 3 részre osztjuk a tésztát.
  4. Az egyikbe tesszük a kakóport, a másikba az ételfestéket. a harmadikba semmit.
  5. Egyenként megsütjük sütőpapírral bélelt tepsiben.
  6. Ha kihűltek a lapok, megkenjük baracklekvárral.
  7. Majd a tetejére rátesszük a megolvasztott bevonót.
  8. 4-5 órát álljon, és vizes késsel szeleteljük.
/Megjegyzés: én a kevert masszához 1 dl tejet adtam, mert szükségesnek éreztem, hogy az állaga
 kenhető legyen a tepsiben/
    sütési hőfok: 180 °C
    tepsi mérete: 26x35 cm





    2011. június 8., szerda

    RUSZTIKUS LENCSELEVES (TÖNKÖLYBÚZÁVAL)

    /ZUPPA DI LENTICCHIE E FARRO/



     Hozzávalók (kb 3 személyre):

    25 dkg lencse
    15 dkg tönkölybúza
    1 sárgarépa, 1 szál halványitózeller
    1 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma
    3 evőkanálnyi olivaolaj
    3 evőkanálnyi paradicsom (konzerv)
    babérlevél, friss rozmaring
    só, bors







    A lencsét megmossuk, és a babérlevéllel egy edénybe feltesszük főni annyi
    vizben, ami jócskán ellepi. Amikor felforrt, lejjebb vesszük a lángot, és lassú
    tűzön addig főzzük, amig majdnem puha nem lesz, ekkor leszűrjük.

    Egy másik edénybe olivaolajat öntünk, beletesszük a finomra vágott hagymát
    és fokhagymát, a kis darabokra vágott tisztitott s.répát és zellert. Megfuttatjuk,
    majd hozzáadjuk a paradicsomot, kevés vizet, és puhára pároljuk.
    Ekkor összeturmixoljuk.
    Hozzáadjuk a majdnem puha lencsét, a tönkölybúzát, felöntjük annyi vizzel,
    hogy jócskán ellepje (a tönkölybúza valamelyest dagadni fog), sózzuk, és
    készre főzzük.


    Tányérokba merjük, izlés szerint a tetejére kevés olivaolajat locsolhatunk,
    és friss rozmaring ággal diszitve tálaljuk.



    CROSTATA HÁZI EPERLEKVÁRRAL

    CROSTATA HÁZI EPERLEKVÁRRAL (Linzer torta)



    Hozzavalok:

    30 dkg finomliszt
    3 tojassargaja
    15 dkg lagy vaj
    15 dkg kristalycukor
    1/2 citrom leve (esetleg + reszelt heja)
    csipet so
    _____________
    4-5 kanal lekvar izles szerint

    Omlos tesztat gyurunk a teszta hozzavaloibol.
    Alufoliaba csomagoljuk, es 30 percig pihentetjuk.
    Ezutan a tesztabol egy kisebb darabot levagunk, felretesszuk; ebbol lesz
    a tetejere a decoracio.
    A teszta tobbi reszet kinyujtjuk, es kibelelunk vele egy kivajazott-lisztezett
    linzer tortaformat.
    Rakanalazzuk es elsimitjuk a tesztan a lekvart, es a megmaradt tesztadarabot
    kinyujtva diszitjuk a torta tetejet. (barmilyen sutemeny kiszurokkal, illetve
    derelyemettszovel racsokat is vaghatunk ra.)
    En hazi eperlekvarral keszitettem, es mandulaval kiraktam a csillagok kozepet.
    180 fokos elomelegitett sutoben kb. 30-35 percig sutjuk.