............ csakis friss kagylót használjunk, ha lehetőségünk van rá. Megéri egy
kis türelmet szentelni ennek az ételnek, mert nagyon finom. Előéteként, illetve
második fogásként tálalhatjuk.
1,5 kg fekete kagyló
25 dkg kuszkusz
40 dkg paradicsom konzerv
2 gerezd fokhagyma, olivaolaj
petrezselyemzöld só
A kagylót megtisztitjuk, átmossuk, és egy edénybe tesszük.
Alágyújtunk és lefedjük. Addig főzzük (néhány perc), amig a
kagylók kinyilnak és levet engednek. (1x megkeverhetjük, hogy
a felsők alulra kerüljenek)
A kagylókat leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk.
A forró léből kimérünk 3,2 dl-ert (ha kell vizzel pótoljuk), és
hozzáadunk 2 evőkanálnyi olivaolajat. Sózni nem szabad, mert a
kagylók kiengedett leve már eleve sós!
A kuszkuszt egy edénybe tesszük, és ráöntjük a forró kagyló
levet, àtforgatjuk, lefedjük. 20-30 percig àllni hagyjuk.
Egy nagyobb edénybe kevés olivaolajat öntünk, és beletesszük az
apróra vágott fokhagymát. Átfuttatjuk, és ráöntjük a paradicsomot.
Enyhén sózzuk és 10 percig főzzük. Ezután bőven megszórjuk
apróra vágott friss petrezselyemzölddel.
A kuszkuszt villával meglazitjuk, és megtöltjük vele a kagylókat,
amiket ezután eredeti formájára visszahajtunk, és egy vékony
madzaggal átkötünk, hogy a kuszkusz ne tudjon belőle kiesni.
A megtöltött kagylókat óvatosan a paradicsomos szószba helyezzük.
10 percig főzzük úgy, hogy 1x óvatosan átforditjuk.
Bőven megszórjuk vágott petrezselyemmel, és melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése