/SUGO CON I POLIPETTI/
............ ritkán főzök polipot, bár többet is kerülhetne az asztalra, mert nagyon
finom. Ritkán jutok kis polipokhoz (polipetti), a halasnál legtöbbször a szép nagy
példányok találhatóak, az meg a mi kis családunknak túl sok (4-5 kilósak). A halas
bácsi meg nem fogja nekem kettévágni szegény állatot 😁 Egyszer vettem
karácsonyra egy 5 kilósat, és 4-en alig birtuk megenni.... :) Ez a recept az igazi,
legegyszerűbb változat, nápolyi eredetű... bár egész Italiában ez a legelterjedtebb..
Spagettivel a legigazibb, de én most rövid tésztát választottam hozzá...
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg spagetti (vagy izlés szerinti tészta)
50 dkg polip(etti)
40 dkg paradicsom konzerv
5 evőkanálnyi olivaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld, só
erős paprika (fakultativ)
A polipokat megmossuk, megtisztitjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
Egy magas falú edénybe öntjük az olivaolajat, és megfuttatjuk rajta az
apróra vágott fokhagymát.
Beletesszük a megtisztitott polipot, és néhány percig fakanállal
megkeverve átforgatjuk közepes lángon.
Felöntjük a paradicsommal, 1-2 pohár vizet is adunk hozzá (hiszen a főzési
idő kb 1 órahossza lesz, a polipok nagyságától függően), sózzuk, és a
lángot lejjebb véve lassú tűzön addig főzzük, amig a villát beleszúrva
puhának találjuk. (közben a vizet pótolhatjuk)
A tésztát lobogó sós vizben kifőzzük és leszűrjük. A tésztát egyenesen
a megfőtt szószba öntjük, átkeverjük.
Tányérokra szedjük, és bőven meghintjük vágott petrezselyemzölddel,
izlés szerint erős paprikával izesitjük.
(Megjegyzés: az erős paprikát a fokhagymával együtt is megfuttathatjuk
az olivaolajon, de akkor számitsunk rá, hogy az egész szósz pikáns lesz,
tehát gyerekek nem fogyaszthatják)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése