elég elterjedtek a paradicsomos alapu szószok, raguk, babbal, lencsével, vad-husokkal,
kolbásszal, de többféle halas- tenger gyümölcseivel készült raguk is népszerüek. Ettem már
gombával, zöldborsóval és jófajta házi nevelésü kacsával is. A "fehér" tipusu szószok nem
annyira népszerüek, de azért megtalálhatók. Pedig isteni finom a sajtszószos, most ezt
irom le... vagyis egyik változatát.-
Az instant polenta ma már a modern konyha része, megtalàlható az üzletek polcain,
és nehány perc alatt készen van, nem kell 40-45 percet a tüzhely mellett állni és kevergetni :-)
Általában 1 pohàr polentához 3 pohàr viz kell.
Hozzavalók: (6 személyre)
30 dkg intant polenta
9 dl- 1liter viz
25 dkg pikans GORGONZOLA sajt
25 dkg friss gomba
15 dkg fustolt /pacolt sonka
1/2 pohar tej
so, olivaolaj, friss petrezselyemzold
gyorsan elkeverjuk, hogy ne csomosodjon meg. Allando keveres kozben
nehany perc alatt megfozzuk, hogy ne legyen nagyon suru, meg follyon,
hogy ki tudjuk onteni az edenybol. Ha kell a vizet utana potoljuk.
Egy teglalap alaku jenai talat olivaolajos ecsettel kekenunk, es beleontjuk
a forro polenta masszat. Langyosra/ vagy teljesen kihutjuk.
A tejet beleontjuk egy edenybe, beletordeljuk a sajtot, es lassu tuzon
melegitjuk, amig a sajt elolvad. Addig fozzuk, amig el nem erjuk a kivant
suruseget.
A gombat megtisztitjuk, es egy serpenyoben keves olivaolajon (vaghatunk
bele 1 gerezd fokhagymat) 10 perc alatt megparoljuk, meghintjuk vagott
petrezselyemzolddel.
Egy masik serpenyoben (teflon) olaj nelkul atsutjuk a vekony sonka szeletek
mindket oldalat, majd vekony csikokra vagjuk.
A kihult polentabol korongokat szurunk (kb 8-10 cm-es atmeroju, de
negyszogletes darabokat is vaghatunk), 2-3 korongot egy tanyerra helyezunk,
szedunk ra a sajt-szoszbol, meghivjuk a gombaval, a pirirott sonka csikokkal,
es meghintjuk meg friss vagott petrezselyemzolddel.
Talaljuk.
Megjegyzes: A kiszurt korongokat grillen atsuthetjuk, en ezt a fazist kihagytam.
A polentat langyosra hutottem, es ugy szurtam ki es talaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése