2011. május 19., csütörtök

Rokfortos padlizsán

Rokfortos padlizsán

2-4 főre
Hozzávalók:
2 db padlizsán
10 dkg rokfort sajt
kb. 2 evőkanál vaj v. margarin
2 gerezd fokhagyma
őrölt feketebors



A rokfort sajtot lereszeljük, majd alaposan összedolgozzuk (villával) a lágy vajjal és a borssal, valamint az összezúzott fokhagymával. A padlizsán végeit levágjuk, a padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a húsát mélyen bevagdossuk, először hosszában, aztán keresztben. A héja ne sérüljön. Egyik kezünkkel a padlizsán széleit érintve szétfeszítjük, hogy a húsa szétnyíljon, és a rokfortos masszát úgy kenjük rá, hogy a résekbe is jusson. Sütőben vagy grillsütőben barnára sütjük (ez gázsütőben 5-6-os fokozaton kb. fél óra).


Megjegyzés/répafül: 1 db padlizsánom volt, mindent elfeleztem, a sütőben először 180, majd 200 fokon grill módban szép aranybarnára sütöttem. Javasolom, hogy egy magas falu, kisebb tepsiben, vagy jénaiban történjen a sütés, mert a sima tepsiben kifolyt a finom krém, és a tepsire sült rá. Egy kis pihentetés után könnyen le lehet húzni a megsült, barna héját, és villával összetörtem a padlizsánt.


Ezt a finom receptet az NLC-n kaptam Repaful topiktarsamtol, nagyon sokszor megcsinaltam,
mert hihetetlen finom!!!!




SÜLT VEGYES ZÖLDSÉGEK

SÜLT VEGYES ZÖLDSÉGEK



Hozzavalok:



1 padlizsan, 2-3 kisebb cukkini, 3-4 krumpli, 1 kaliforniai paprika, koktelparadicsom
so, bors, olivaolaj, 1 fej fokhagyma



A zoldsegeket nagyobb darabokra vagom, es egy sutopapirral kibelelt nagy tepsibe

halmozom.

Sozom, borsozom, keves olivaolajjal osszeforgatom. Melledobok egy egesz fej

fokhagymat.

180-200 fokos sutoben kb. 35-40 perc alatt atsutom, felsulesnel egy lapattal ovatosan

atforgatom.
Kapros joghurttal talalom.





2011. május 17., kedd

CSIRKÉVEL TÖLTÖTT SÁRGADINNYE

CSIRKÉVEL TÖLTÖTT SÁRGADINNYE






Hozzavalok (4 szemelyre):

2 kicsi sargadinnye
4 szelet csirkemell
30 dkg mozzarella 
1-2 ujhagyma
1 citrom
4 evokanal olivaolaj
friss bazsalikom, menta, so, bors (esetleg csipet pirospaprika)


1. A csirkemell szeleteket sozzuk, borsozzuk (esetleg csipet pirospaprikaval
izesitjuk), es a grillen mindket oldalat atsutjuk. Csikokra vagjuk, es melegen
tartjuk. 


2. Elkeszitjuk a tolteleket:
A sargadinnyeket kettevagjuk, egy kanallal kikaparjuk a magjat. A husat enyhen
kivajjuk, a kivajt s.dinnye hust felretesszuk.
A mozzarellat kis kockakra vagjuk.
Az ujhagymat kis karikakra vagjuk.
Egy uvegtalban osszekeverjuk a csirket, kivajt s.dinnye husat, sajtot es ujhagymat.


3. Az olivaolajat osszekeverjuk a citromlevel, csipet soval, es borssal.


A sargadinnyeket megtoltjuk a toltelekkel, es leontjuk a szosszal.
Friss bazsalikom, illetve menta levellel diszithetjuk.

EPRES PISKÓTATEKERCS

EPRES PISKÓTATEKERCS

(Tina sutemenyek/2004-2) - alapjan

Hozzavalok:

Hozzavalok (20 szelethez):

4 tojas
10 dkg cukor
10 dkg liszt
csipet so, keshegynyi sutopor
________________________
65 dkg eper
18 gramm szintelen etk.zselatin
2 evokanal citromle
3 dl natur joghurt
keves cukor
1 dl tejszin




Elkeszites:

1. A szetvalasztott tojasok sargajat 4 evokanal forro vizzel es a cukorral kremesre kikeverjuk.
A feherjeket a csipet soval kemeny habba verjuk, majd ovatosan a tojassargakhoz vegyitjuk.
Vegul beleforgatjuk a sutoporral elvegyitett lisztet.

2. A masszat sutopapirral kibelelt 32 x 37 cm-es tepsiben, 175 fokon 12-15 percig sutjuk.
Azonnal nedves konyharuhara boritjuk,  a sutopapirt ovatosan lehuzzuk, es a piskotat a
hosszanti oldalanal fogva feltekerjuk. Hulni hagyjuk.

3. A zselatint keves hideg vizbe aztatjuk.
40 dkg epret megmosunk, kicsumazunk es felkockazunk.
15 dkg epret a citromlevel puresitunk, majd belevegyitjuk az alacsony hofokon feloldott
zselatint. Beleforgatjuk az eperdarabokat, a joghurtot, vegul egy keves cukrot.
Dermedesig hutoszekrenybe allitjuk. A tejszint kemeny habba verjuk, es a dermedo kremhez
adjuk.

4. A piskotat kitekerjuk.
Rasimitjuk a kremet, majd ismet feltekerjuk, es kb. 4 orara huvos helyre allitjuk.
Talalasnal a piskotatekercset felszeleteljuk, eperszemekkel, illetve tejszinhabban diszitjuk.

2011. május 16., hétfő

PUDING VEGYES BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL

Az otletet egy itteni cukraszdabol nyertem.
A ferjem szuletesnapjara vendegeket hivtam, es ugyan a bufeasztalt en keszitettem, de
az edessegeket rendeltem. A tortat, es nehany kremet, gyumolcsokkel diszitve.
A kremeket mini muanyag poharkakban talaltak , a poharkakat megoriztem, es egy masik
alkalom adtan magam keszitettem el.

A tetejere az alabbi vegyes gyumolcsos szoszt tettem: (lehet keves zselatinnal is kesziteni)

- 45 dkg fagyasztott vegyes bogyos gyumolcsot elkeverek 5 dkg cukorral, 1-2 kanal
  citromlevel, es lassu tuzon nehany percig fozom. Lehuzom a tuzrol, langyosra hutom, es
  a puding tetejere kanalazom.




 

PARMIGIANA DI MELANZANE (Rakott padlizsan)

PARMIGIANA DI MELANZANE (Rakott padlizsan)/Kira anyosa, Angela modra

Egy 18x27 cm-es formara szamitva:

4-5 padlizsant lehamozok, szeletekre vagom, es retegesen lerakom szitaba, enyhen sozva minden reteget.
Kb 1 orahossza mulva leitatom, lisztben megforgatom, es forro olajban hirtelen kisutom mindket oldalat.
BO ITATOSPAPIRRA szedem.
(ezt a muveletet elozo nap szoktam csinalni, egy ejszakan at hagyom, hiszen masnapra rengeteg olajat kiad magabol).
_________________________________

Paradicsomszoszt fozok: 1 darab marhahusbol, srepabol es zellerbol. Sot, es kb 3 szem szegfuszeget teszek bele, valamint pici olivaolajat. Egy fej hagymat es 2-3 gerezd fokhagymat. Kb. masfel oraig fozom. Ha kell, keves vizzel higitom fozes kozben.
__________________________________

Egy porcelantalat (megadott meret) vekonyan kivajazok, es egy sor padlizsant rakok.
2-3 kanal paradicsomszoszt simitok el rajta.
Nagyon vekonyra szelt mozzarellat fektetek ra (nem surun). - kb 3 db mozzarella kell ehhez az adaghoz.
Reszelt Parmezannal megszorom.

Addig folytatom a retegezest, amig tart a hozzavalokbol.
Kb. 3 reteg lesz belole.

A tetejen mozzarella es Parmezan legyen.
Forro sutoben kb. 15 perc alatt atsutom, hiszen a benne levo hozzavalok mar mind fove/sulve vannak.
Konyharuhaval letakarom, es kb 20 percet allni hagyom. Kockara vagom es ugy talalom.
Masnap megjobb, amikor az izek osszeertek! Langyosan.
_______________________________________________ _
Megjegyzesek:

1. Nem fontos lehamozni a padlizsant.
2.Az eredeti olasz recept a padlizsanszeleteket lisztben, majd felvert tojasban forgatja meg, es ugy suti ki - finom igy is! sot!
3. En ligh-osabbra veve a temat, a fele padlizsant grilleztem icipici olivaolajon.
4. A friss bazsalikom nem rontja el!


RUKOLÁS CSŐBEN SÜLT KARFIOL

RUKOLÁS CSŐBEN SÜLT KARFIOL

1 nagy fej karfiol rozsaira bontottam, es forro sos vizben megfoztem, leszurtem.
Kivajazott nagy jenai talba ontottem.
Apro darabokra vagtam 2 mozzarella sajtot, raszortam a karfiolra, es zsemlemorzsaval
meghintettem.
4 dl tejbol besamell martast foztem, enyhen soztam, es szerecsendioval fuszereztem,
1 kis doboz kremsajtot elkevertem benne, es 1 marek reszelt Parmezansajtot.
2 tojast felvertem, es azt is hozzaadtam.
Boven vagtam bele rukolat es petrezselyemzoldet, es az egeszet a karfiolra ontottem.
Forro sutoben 20-30 perc alatt keszre sutottem.