2011. november 1., kedd

CALZONE

A "calzone" vagy mas neven "panzerotto" tipikus kozep- del olasz etel.
Napolyban "sult pizza"-nak is hivjak (pizza fritta), hiszen alapjaban veve pizza masszabol
van keszitve, a toltelekek valtozhatnak megyek szerint, es forro olajban van kisutve.
Meg lehet sutni sutoben is, akkor a kaloriakkal valamennyire tudunk sporolni.....


Nalunk evente 5-6 alkalommal van teriteken, foleg akkor, ha uzsonna vendegeket
varunk, vagy ha a ferjem osszerantja a baratokat meccs nezesre..... kivalo
sorkorcsolya!!!
En sonkaval es mozzarellaval toltom, de mehet bele friss paradicsom is.
Amikor calzonet keszitek, hagyok a masszabol nehany kis darabot, amit elnyujtok,
es langos-szeruen kisutom, ez a "frittella", a gyerekek kedvence, en pacolt sonkat
adok hozza.



Hozzavalok:

70 dkg liszt
2,5 dkg friss eleszto (kocka)
1 evokanal olivaolaj
so
langyos viz

Toltelek: kb. 15-20 dkg fott sonka (vekonyra szeletelve)
              1-2 mozzarella

A lisztet nyujtodeszkara ontom, megsozom, ramorzsolom az elesztot,
meglocsolom az olivaolajjal, es annyi langyos vizzel gyurom ossze, hogy
kozepesen kemeny masszat kapjak belole.
Kereszt alakot vagok a tetejere kessel, es letakarva langyos helyre teszem,
kb. 1 - 1,5 oraig kelesztem (en a mikroba szoktam berakni, razarom az ajtot,
es szepen meg szokott kellni a zart terben)
Amikor megkelt, akkora darabokat csipek, vagy vagok a masszabol, mint kb
egy citrom nagysaga, lisztezett deszkan kor alakot nyujtok belole, 1-2 vekony szelet
sonkat, nehany rudacska mozzarellat teszek ra, es felbehajtom, derelyemettszovel
a szelet levagom. (ez azert kell, hogy csinos format kapjon, valamint a ket szele
jol lezarodjon, hogy sutes kozben ne nyilhasson ki!)
Forro olajban megket oldalan atsutom pillanatok alatt, itatospapirra szedem, es
melegen talalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése