2012. április 13., péntek

LIMONCELLO

- avagy olasz citromlikor.
Ahogy anyosomtol es Liliana szomszedasszonyomtol-baratnomtol tanultam.
Osszel es tavasszal - itt nalunk, ebben a kozep olaszorszagi kisvarosban a
haztartasok 80-90 %-ban LIMONCELLO keszul....
Ez az ezerszer kiprobalt recept viszont CSAKIS 95 %-os alkoholbol
keszulhet, mert mas alkohollal (vodka, stb) nem sikerul!


Hozzavalok:

6 db nagy bio citrom, vagy 10 kicsi bio citrom
1 liter 95 %-os tiszta alkohol
50 dkg kristalycukor

A citromokat megmossuk, leszaritjuk.
Sajtszeletelovel vekonyan levagjuk a sarga hejat, es az alkoholba tesszuk,
az uveget jol lezarjuk, es 10 napra felretesszuk.

Ekkor 1,3 liter vizbol a cukorral szirupot fozunk (eppencsak felforraljuk),
es TELJESEN KIHUTJUK, legjobb 1 ejszakara kitenni a huvosre. (lefedve)
Masnap egy finom szita segitsegevel, folytonos keveres mellett ovatosan
hozzaontjuk a citromhejas alkoholt.
Uvegekbe ontjuk, es nehany nap mulva mar fogyaszthato.
Behutve kinaljuk. (en a fagyasztoban tartom, az az igazi)

Akkor jo, ha a likorunk "opalos" szinu lesz, nem pedig atlatszo, az akkor
szokott bekovetkezni, ha nem hutjuk ki teljesen a cukros szirupot.
(Megjegyzes: a citromok levet en le szoktam fagyasztani kis adagokban,
es teahoz, limonadehoz hasznalom fel.)

3 megjegyzés:

  1. Még most is számban van az íze annak, amit egyszer tőled kaptunk! :) Isteni volt! :)
    De szerintem kellenek hozzá azok az igazi olasz citromok is, nem hinném, hogy abból,amit itt az üzletben kapok, tudnék ilyet csinálni. Vagy mégis?

    VálaszTörlés
  2. Szemi! Az nem ketseges, hogy az itteni citromok illatosabbak, de biztosan lehet otthonibol is jo likort csinalni. Csak alaposabban meg kell mosni a vegyszerek miatt...

    VálaszTörlés